MENI
7.5.2024.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а у Риму одржали састанак са члановима Делегације Парламента Републике Италије у ПСНАТО-а

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Кемал Адемовић и замјеник предсједавајућег Делегације Обрен Петровић одржали су данас у Риму, на маргинама семинара Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПСНАТО-а, састанак са предсједавајућим Делегације Парламента Републике Италије у ПСНАТО-а Lorenzom Cesaom и чланицом Делегације Mariom Domenicom Castellone.

Предсједавајући Адемовић захвалио се организатору и домаћину овог семинара, те изразио задовољство тродневним скупом парламентараца у главном граду Италије. Посебно је нагласио да Босна и Херцеговина препознаје и цијени подршку Италије и министра спољних послова Antonia Tajanija нашој земљи у процесу приступања Европској унији (ЕУ). Такође је оцијенио како ће недавно усвојени План раста ЕУ за Западни Балкан бити значајна подршка БиХ и земљама региона на европском путу, те допринијети наставку реформи на путу ка чланству у ЕУ. У вези с питањем евроатлантских интеграција БиХ, Адемовић је информисао домаћине о чврстом опредјељењу значајног броја владајућих партија, посебно странака Тројке, за чланство у НАТО-у, о чему, како је казао, не постоји потпуни политички консензус унутар БиХ.

Захваљујући се на доласку и учешћу чланова Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а на семинару, предсједавајући Делегације Парламента Републике Италије у ПСНАТО-а Lorenzo Cesa нагласио је да је Италија увијек снажно подржавала Босну и Херцеговину, те да ће то чинити и у будућности, на путу БиХ ка чланству у ЕУ. Чланица Делегације Парламента Републике Италије у ПСНАТО-а Maria Domenica Castellone такође је изразила задовољство присуством чланова Делегације ПСБиХ на семинару Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПСНАТО-а, те похвалила реформе које је БиХ направила у претходном периоду, након добијања кандидатског статуса за чланство у ЕУ. Оцијенила је да постоји могућност унапређења сарадње БиХ и Италије у многим подручјима, посебно у области образовања, које је означила као темељ отвореног европског континента и будућих генерација младих у Европи.

Разговарано је и о сукобу Израела и Палестине, а саговорници су се сложили око тога да овај сукоб треба што прије окончати како би се избјегле додатне жртве. С тим у вези, истакнута је заједничка посвећеност чланова обје делегације изградњи и очувању мира, што је, како је казано, један од кључних постулата и циљева НАТО-а. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу