MENI
8.5.2024.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH održali sastanak sa zapovjednicom i novoimenovanim zapovjednikom NATO stožera u Sarajevu

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović i član Zajedničkog povjerenstva Zdenko Ćosić održali su danas sastanak sa zapovjednicom NATO stožera u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom McGahom i novoimenovanim zapovjednikom NATO stožera u Sarajevu brigadnim generalom Matthewom A. Valasom, koji će dužnost zapovjednika NATO stožera u Sarajevu preuzeti u petak, 10. svibnja ove godine.

Članovi Zajedničkog povjerenstva zahvalili su se generalici McGahi na predanosti u njenom radu na potpori i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini, kao i na suradnju i partnerstvu sa članovima Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH.

Ističući da izuzetno cijene aktivnosti NATO stožera u Sarajevu, posebno na planu izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH), te obuke pripadnika OSBiH koja je dala dobre rezultate i pomogla u uspješnoj realizaciji sudjelovanja pripadnika OSBiH u mirovnim misijama širom svijeta, članovi Zajedničkog povjerenstva posebno su istaknuli ulogu generalice McGahe u realizaciji studijskog radnog posjeta Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu i sjedištu Vrhovnog zapovjedništva NATO-a u Monsu, tijekom koje se razgovaralo o bitnim temama koje se odnose na aktivnosti NATO-a u regiji Zapadnog Balkana i u Bosni i Hercegovini, kao i o nastavku suradnje institucija BiH sa NATO-om.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH poželjeli su dobrodošlicu i uspjeh brigadnom generalu Matthewu Valasu na dužnosti zapovjednika NATO stožera u Sarajevu, te izrazili uvjerenje da će suradnja Zajedničkog povjerenstva i NATO stožera biti uspješno nastavljena i dodatno intenzivirana.

Zahvaljujući se članovima Zajedničkog povjerenstva na potpori tijekom obavljanja mandata, zapovjednica NATO stožera u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je kako pridaje veliki značaj radu Zajedničkog povjerenstva u nadzoru sektora obrane i sigurnosti u BiH. Izrazila je uvjerenje da će i njen nasljednik, brigadni general Matthew A. Valas, također blisko surađivati sa članovima Zajedničkog povjerenstva.

Sastanku je nazočio i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, koji se  zahvalio generalici McGahi na suradnji sa Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika, te potpori NATO stožera u Sarajevu Ministarstvu obrane BiH i OSBiH. Poželio je dobrodošlicu generalu Valasu i izrazio uvjerenje da će se suradnja sa NATO stožerom u Sarajevu nastaviti s ciljem ostvarenja nadležnosti parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i jačanja zaštite ljudskih prava pripadnika OSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću