MENI
15.5.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović i članovi Delegacije PSBiH Rejhana Dervišević, Sredoje Nović i Vlatko Glavaš učestvuju na 18. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) – predsjedavajuća Delegacije Rejhana Dervišević i zamjenici predsjedavajuće Delegacije Sredoje Nović i Vlatko Glavaš – učestvuju na 18. plenarnoj sjednici PAM-a, koja je danas počela u portugalskom gradu Bragi.

Plenarno zasjedanje ove međunarodne multilateralne organizacije fokusirat će se na ekonomske izazove u regionu Mediterana, poput uticaja inflacije i prepreka za slobodnu trgovinu, kao i na prognoze velikih međunarodnih finansijskih institucija za ekonomski rast na globalnom i regionalnom nivou.

Parlamentarci iz zemalja članica PAM-a raspravljat će i o posljedicama rata u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane i energije, efektima sankcija i prijetnji slobodnoj plovidbi i trgovini u Crvenom moru u vezi sa tekućim sukobom u Gazi, kao i o pitanju korištenja vještačke inteligencije u proizvodnim sektorima.

Tokom popodneva, na sjednici Stalnog komiteta za za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti zaštite okoline predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PAM Rejhana Dervišević predstavit će, u svojstvu izvjestioca Komiteta, izvještaj i prijedlog rezolucije na temu „Od decenije izgubljenih prilika do decenije transformacije i saradnje – globalne ekonomske perspektive 2023/2024. i budućnost euro-mediteranskog i zalivskog regiona“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću