MENI
20.5.2024

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija direktora Sekretarijata Energetske zajednice o provođenju obaveza BiH na putu ka evropskoj energetskoj integraciji

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkowski održao je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prezentaciju pod nazivom „Provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici – kako stoji Bosna i Hercegovina“.

Prezentaciji, koja je ponudila pregled aktuelnih aktivnosti, kao i ocjenu realizacije ugovornih obaveza Bosne i Hercegovine, prisustvovali su poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici drugih državnih institucija iz sektora energetike (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državna regulatorna komisija za električnu energiju, Direkcija za evropske integracije BiH, Nezavisni operator sistema u BiH), predstavnici entitetskih parlamenata, vlada i resornih ministarstava, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje pružaju podršku institucijama u BiH na svim nivoima u oblasti energetike.

Prezentaciju je svojim uvodnim izlaganjem otvorio predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, koji je, zahvaljujući se direktoru Lorkowskom i svima na prisustvu i učešću, naglasio da su energetski sektor, odnosno energetska tranzicija najznačajniji segment ukupne privredne i društvene transformacije u pravcu zelene ekonomije.

Ističući kako je BiH na planu energetske tranzicije preuzela značajne međunarodne obaveze, Softić je upozorio na to da se implementacija preuzetih obaveza ne odvija potrebnom i željenom dinamikom, dok u kontinuitetu dolaze nove obaveze, kao što je slučaj sa porezom za prekogranično prilagođavanje ugljika, uspostavljanje sistema za trgovanje emisijama i čitave strukture u vezi sa tim.

Prema riječima Softića, sastanci ovog tipa prilika su da od jednog nepristrasnog autoriteta dobijemo objektivan pogled na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja u pogledu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza na polju energetike i borbe protiv klimatskih promjena. Pominjući Plan rasta, kojeg je Evropska unija ponudila svim zemljama regiona, Softić je ocijenio da svako dalje odlaganje i usporavanje reformi znači dalju stagnaciju ekonomskog razvoja, zaostajanje za razvijenim svijetom, ali i odlazak mladih ljudi i, kako je rekao, mnoge druge neželjene posljedice.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski iznio je ocjenu da je Bosna i Hercegovina u 2023. godini napravila umjereni napredak u okviru implementacije Ugovora o Energetskoj zajednici, ali i upozorio da je pred institucijama BiH još mnogo posla, posebno kad je riječ o donošenju potrebne zakonske regulative, procesu dekarbonizacije i pitanju provođenja zelene agende. Lorkowski je čestitao našoj zemlji na progresu koji je napravila na evropskom putu, što je za rezultat imalo odluku evropskih institucija da odobre početak pregovora sa BiH. Posebno je govorio o nedostajućoj zakonskoj regulativi, te ključnoj ulozi Parlamenta BiH u implementaciji energetske i klimatske pravne tekovine.

U raspravi, koja je uslijedila nakon prezentacije, učestvovali su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Elektroprivrede BiH. Iznesene su procjene da se Bosna i Hercegovina može dekarbonizovati do 2050. godine, ali da je potrebno da naša zemlja ima pristup fondovima Evropske unije u toj oblasti, kao i pomoć i podršku Energetske zajednice.

Prezentaciju je zaključio predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović, koji se također zahvalio direktoru Lorkowskom i svim učesnicima današnjeg događaja, kazavši da zadaci pred našom zemljom nisu teški i neizvodivi, ali i upozorio da na njihovoj realizaciji treba raditi svakodnevno, uz podršku Energetske zajednice i fondova Evropske unije za dekarbonizaciju i zelenu tranziciju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću