MENI
12.6.2024

U Parlamentarnoj skupštini BiH počeo Godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), te uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF), počeo Godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope.

Kako je u svom pozdravnom obraćanju kazao predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, dvodnevni regionalni sastanak parlamentaraca, prvi u ovom formatu nakon pauze od pet godina prouzrokovane pandemijom COVID-a 19, predstavlja priliku za razgovor o trenutnim aktivnostima parlamentarnih tijela koje se bave demokratskim i civilnim nadzorom u sektorima odbrane i sigurnosti, kao i za razmjenu mišljenja o mogućnostima unapređenja regionalne i bilateralne saradnje parlamentarnih komisija, parlamenata i zemalja regiona Jugoistočne Evrope.

Učesnike sastanka pozdravio je i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Kemal Ademović, koji je ocijenio da je sastanak organiziran u pravo vrijeme, kada nam je, kako je rekao, više nego ikada potreban i regionalni i bilateralni dijalog. Naglašavajući kako nema alternative dijalogu i razgovorima, Ademović je izrazio uvjerenje da će ovaj sastanak proći u duhu razumijevanja i međusobnog uvažavanja i da će biti podsticaj za dalje unapređenje regionalne saradnje. Ademović je naglasio da se većina zemalja regiona, zajedno ili pojedinačno, bore da ispune uvjete na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te izrazio nadu da će cijeli region, u konačnici, biti dio velike evropske zajednice.

U pozdravnom obraćanju direktor RACVIAC-a ambasador Constantin Mihail – Grigorie zahvalio se Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH na izvanrednom poslu pripreme i organizacije ovog događaja, tokom kojeg će se, kako je rekao, razmijeniti mišljenja i najbolje prakse u parlamentarnom nadzoru nad sektorima odbrane i sigurnosti, te suočiti i sa izazovima stabilnosti i sigurnosti koje donose rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, migracije, kriminal, korupcija, trgovina ljudima i pitanje cyber sigurnosti.

Pozdravljajući učesnike sastanka, šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler založio se za stalno jačanje parlamentarne kontrole nad sektorima odbrane i sigurnosti, naglasivši da snažan parlamentarni nadzor može osigurati efikasnost, odgvornost, te poštovanje zakona i zaštitu ljudskih prava u ovim sektorima. Ambasador Aggeler podsjetio je na to da se ove godine obilježavaju tri decenije od usvajanja OSCE-ovog Kodeksa ponašanja, koji predstavlja normativni okvir parlamentarnog nadzora u sektorima odbrane i sigurnosti i o kome će se razgovarati i u okviru jedne od sutrašnjih sesija Godišnjeg sastanka.

Parlamentarci su danas raspravljali u okviru sesije pod nazivom „Parlamentarni nadzor sektora za odbranu i sigurnosti – trenutno stanje i dobre prakse“. Aktivnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH predstavio je predsjedavajući Zajedničke komisije Jasmin Imamović, koji je govorio o terenskim posjetama i obilasku jedinica i komandi Oružanih snaga BiH i policijskih agencija iz sastava Ministarstva sigurnosti BiH, te praćenju stanja ljudskih prava u Oružanim snagama BiH kroz tijesnu saradnju sa Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. O radu parlamentarnih komisija govorili su i predstavnik Komiteta za nacionalnu sigurnost Parlamenta Albanije, predstavnik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije, te Komiteta za sigurnost i odbrambene poslove Parlamenta Kosova.

Učesnicima sastanka obratila se i koordinatorica programa DCAF-a Franziska Klopfer, koja je govorila o dugogodišnjoj podršci njene ogranizacije parlamentarnim komisijama i dijalogu u regionu, kao i o upravljanju i nadzoru u oblasti cyber sigurnosti.

Prvi dan Godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope završen je sesijom posvećenoj ulozi parlamentarne diplomatije u jačanju sigurnosti i mira u Jugoistočnoj Evropi.

Za sutra je najavljena rasprava o OSCE-ovom Kodeksu ponašanja kao normativnom okviru parlamentarnog nadzora nad odbranom i sigurnošću, te završna sesija tokom koje će se sumirati razultati ovog dvodnevnog sastanka parlamentaraca regiona Jugoistočne Evrope. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću