MENI
13.6.2024

U Parlamentarnoj skupštini BiH završen Godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH i Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIC) uputili su, po završetku dvodnevnog Godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope, zajedničko saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope, kojeg je organizirao Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), u partnerstvu s Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Ženevskim centrom za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF), održan je u Sarajevu 12. i 13. juna 2024., nakon pet godina neodržavanja, te predstavlja ključan događaj za jačanje parlamentarnog nadzora i saradnje u regionu Jugoistočne Evrope.

Rasprave su bile usmjerene na tri važna područja: trenutno stanje i dobre prakse u parlamentarnom nadzoru odbrambenog i sigurnosnog sektora, ulogu parlamentarne diplomatije u jačanju regionalne sigurnosti i mira, te OSCE-ov Kodeks ponašanja kao okvir za demokratski nadzor.

Ponosni smo na doprinose preko 50 učesnika, uključujući zakonodavce, sigurnosne stručnjake i državne službenike, čiji su uvidi i iskustva bili od neprocjenjive važnosti za unapređenje dijaloga, mira i sigurnosti u našem regionu.

U kontekstu trenutnih globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova, naši zajednički napori postaju sve važniji. Razmjena mišljenja i najboljih praksi nesumnjivo će ojačati naše kapacitete za demokratski nadzor i pomoći nam u suočavanju sa složenim sigurnosnim pitanjima s kojima se Jugoistočna Evropa suočava.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan značajan korak naprijed u našoj predanosti regionalnoj stabilnosti i sigurnosti. Podsticanjem dijaloga i saradnje, uvjereni smo da će parlamentarci biti bolje opremljeni za utjecaj, rad na donošenju zakona i zagovaranje efikasnog demokratskog nadzora odbrambenog i sigurnosnog sektora u svojim zemljama.

Uprkos izazovima i disonantnim tonovima među učesnicima tokom rasprava u prvom radnom danu, delegacije i organizatori su istrajali na pozitivnom prevladavanju različititosti i nastavili raditi u demokratskom duhu i toleranciji.

Zaključeno je da ovakvi sastanci daju puni doprinos razvoju regionalne saradnje i izražena je želja da se nastavi sa ovom važnom harmonizacijom odnosa u prostoru Jugoistočne Evrope kroz ovakve sastanke i u budućnosti.“ (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću