MENI
26.1.2009.

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNOG POVJERENSTVA DOMA NARODA



Na danas održanoj 30. sjednici, Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda nije podržala Zahtjev za ocjenu ustavnosti članka 13. Zakona o sudu BiH čiji je podnositelj Milorad Živković, zamjenik predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH.  

Povjerenstvo je zaključilo da Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2009. godinu, čiji je predlagatelj Predsjedništvo BiH ima ustavni osnov i da je usklađen sa Ustavom BiH, te kao takav može biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru. Zaključeno je da prijedlozi zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, zrakoplovstvu BiH, Agenciji za pružanje usluga u zračnom saobraćaju BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, imaju ustavni osnov i da su njihovi principi usklađeni sa Ustavom BiH. Također je zaključeno da  Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH čiji je predlagatelj Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima ustavni osnov i da su njegovi principi sukladni Ustavu BiH.  
Na današnjoj sjednici je usvojeno Izvješće o radu povjerenstva za 2008., a razmatran je Orijentacioni radni plan za 2009. godinu koji uključuje i posjetu Bundesratu u SR Njemačkoj. 
U povod zahtjeva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za autentičnim tumačenjem članka 15. Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskog vijeću BiH kao i Zahtjeva za autentičnim tumačenjem članka 3. Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, konstatovano je da je norma jasna i da nije potrebno provoditi dalju proceduru tumačenja. Isti zaključak je donesen i vezano za članak 35. Zakona o zaštiti potrošača  i član 41. Zakona o policijskim službenicima BiH. Zbog neovlaštenog podnošenja su odbijeni zahtjevi za autentičnim tumačenjem članaka 44., 45. i 46. Zakona o športu i članka 323. Odluke o izvršnim propisima Zakona o carinskoj politici BiH. 
Povjerenstvo je podržalo zaključke sa Savjetovanja o Nacrtu strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji koje je na Jahorini organizovala Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću