MENI
13.5.2009.

ОКОНЧАНА 53. СЈЕДНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



На данас одржаној 53. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је усвојен закључак да се одлаже даља расправа и изјашњавање о Предлогу закона о акцизама Босне и Херцеговине у другом читању док Комисија за финансије и буџет од Управног одбора Управе за индиректно опорезивање не добије мишљење о, у међувремену, приспјелим амандманима на овај законски предлог.   

Предлог закона о оквиру девизне политике у Босни и Херцеговини није усвојен у првом читању. 
Предлог закона о употреби гестовног језика, чији су предлагачи посланици Бериз Белкић, Милорад Живковић и Нико Лозанчић је усвојен у првом читању. 
Усвојен је закључак да се Предлог одлуке о приступању измјенама Устава БиХ чији су предлагачи посланици Клуба СДА просљеђује Уставноправној комисији да од свих ранијих иницијатива и закључака предложи модел приступања промјенама Устава БиХ.
Усвојен је Извјештај о провођењу закона у надлежности Централне изборне комисије БиХ. Уз овај Извјештај су усвојени предлози закључака посланика Хусеина Нанића да Представнички дом прихвата препоруке наведене у Извјештају и задужује Савјет министара БиХ да анализира препоруке, те да у року од 90 дана подузме потребне активности из његове надлежности. Централна изборна комисија и Савјет министара БиХ се задужују да доставе Информацију о реализацији препорука Представничког дома у року од 120 дана.
На данашњој сједници је усвојен Извјештај о заштити личних података у БиХ и о раду Агенције за заштиту личних података у БиХ и Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за период од 1.1.2008. до 31.12.2008. године.
Усвојен је закључак да се Привремени извјештај Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава упути Комисији за финансије и буџет ради доношења става о пројекту. 
Одгођено је изјашњавање о Предлог мјера из надлежности Савјета министара БиХ за ублажавање утицаја глобалне економске кризе на привреду Босне и Херцеговине, уз закључак да се Предлог мјера врати Савјету министара на дораду. 
Усвојена је Стратегија превенције и борбе против насиља у породици у БиХ за период од 2009. до 2011. године.
Усвојен је Извјештај Комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Предлогу ревидиране стратегије Босне и Херцеговине за провођење Анекса VII. Дејтонског мировног споразума.
Одгођено је изјашњавање о Информацији о раду Тужилаштва БиХ за 2008. годину до наредне сједнице, односно док се не обезбједи присуство главног тужиоца на сједници Представничког дома.  
Одгођено је изјашњавање о Информацији Министарства безбједноси БиХ о стању безбједности новинара у Босни и Херцеговини.
Усвојен је Извјештај Заједничке комисије оба дома о настојању за постизање споразума о идентичном тексту Закона о агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби. 
Усвојена је иницијатива посланика Момчила Новаковића у вези с „Разматрањем положаја и мјера за побољшање положаја грађана БиХ који су били запослени и настањени у Републици Хрватској, а у периоду од 1991. до 1995. године су отпуштени с посла.” Усвојени су закључци да Представнички дом обавезује Савјет министара да из средстава резерви одвоји неопходан минимум средстава за Удружење грађана отпуштених радника из Републике Хрватске “УГОР” из Јелаха (Тешањ) и Републичко удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске, држављана БиХ (Бања Лука) за судске спорове, уз обавезу да се за трошење тих средстава на крају календарске године поднесу извјештаји. Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржава План мјера које је потребно предузети за рјешавање проблема грађана БиХ који су били запослени у Републици Хрватској и отпуштени су с посла у периоду 1991.-1995. године које је усвојило Савјет министара БиХ на 78. сједници одржаној 26.02.2009. године, уз обавезу за достављање извјештаја о реализацији предвиђених мјера.
Дата је сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и Савјета министара Републике Албаније о реадмисији лица која илегално бораве, Првог амандмана на Кредитни споразум потписан 25. јула 2005. године између Босне и Херцеговине, коју заступа Министарство финансија и трезора, и Краљевине Шпаније, коју заступа Канцеларија кредитног института – Финансирање система водоснабдијевања у општини Олово, и Протокола између Министарства безбједности Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова и јавне управе Црне Горе о спровођењу заједничких патрола уз заједничку државну границу. (kpaj)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу