MENI
1.12.2016

Članovi komisija za finansije i budžet oba doma PSBiH razgovarali sa delegacijom Komisije za finansije i budžet Parlamenta Švedske

Članovi komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa delegacijom Komisije za finansije i budžet Parlamenta Švedske o načinu rada i izazovima sa kojima se ova tijela susreću u svome radu.

Učesnici današnjeg sastanka razmijenili su mišljenja i o načinu provođenja revizije institucija jer se u BiH, kako je rečeno, revizija provodi na osnovu modela iz Švedske. S tim u vezi, istaknuto je kako je potrebno težiti većem stepenu ispunjavanja preporuka koje Ured za reviziju institucija BiH daje u svojim mišljenjima o finansijskoj reviziji, odnosno reviziji učinka.

Naglašeno je da saradnja parlamenta, kao tijela koje daje preporuke, i vlade i njenih tijela koje izvršavaju te preporuke mora biti na što većem nivou jer, kako je rečeno, samo koordinacijom zakonodavne i izvršne vlasti mogu se postići očekivani rezultati revizorskih preporuka.

Članovi Delegacija Parlamenta Švedske istaknuli su kako je, kada je riječ o revizijama učinka, korisno razmatrati ih u nadležnim tijelima parlamenta na koje se revizije i odnose. Time se, kako je pojašnjeno, postiže suština revizije učinka u pogledu ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti rada institucije na koju se revizija i odnosi.

Današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenici generalnog revizora BiH Ranko Krsman i Jasmin Pilica. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću