MENI
24.2.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovala na 11. plenarnom zasjedanju PAM-a

Izborom portugalskog parlamentarca Pedra Roquea za novog predsjednika Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), u Portu je okončano 11. plenarno zasjedanje PAM-a, na kom je učestvovala Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u kojoj su bili predsjedavajući Delegacije Šemsudin Mehmedović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Mirsad Isaković.

Tokom dvodnevnog zasjedanja u portugalskom gradu, zaključeno je da PAM ima aktivnu ulogu u borbi protiv terorizma i trgovine ljudima, te da je u toj borbi neophodna efikasna uloga diplomatije, kao i zajednički rad i koordinirano djelovanje zemalja članica PAM-a. 

Mediteranske zemlje, rečeno je, jesu partneri i moraju zajednički tražiti rješenja problema migracija uz poštivanje vladavine prava i ljudskih prava. Kako je poručeno, neophodno je uspostaviti političku stabilnost i mir u regiji, a na parlamentarcima je odgovornost donošenja dobrih zakonskih rješenja koja će u tome pomoći.

Delegati zemalja članica PAM-a razgovarali su o prioritetnim pitanjima za područje Mediterana, prvenstveno o terorizmu i nasilnom ekstremizmu, ekonomskoj saradnji, trgovini ljudima, klimatskim promjenama, mediteranskom kulturnom naslijeđu, kao i o zaštiti civila i ljudskih prava.

Učesnicima se, između ostalih, obratio predsjednik Skupštine Republike Portugal Eduardo Ferro Rodrigues, koji je istaknuo da je Mediteran, kao kolijevka civilizacije, na prvoj crti zaštite ljudskih prava i prava izbjeglica. Kako je istaknuo u svom obraćanju, neophodna je saradnja i jačanje multilateralizma zemalja regije u traženju rješenja koja će osigurati mir i prosperitet.

Tokom zasjedanja usvojen je i izvještaj o radu Stalnog komiteta za političku i sigurnosnu saradnju PAM-a, kao i rezolucije pod nazivom „O borbi protiv terorizma“ i „Sigurnosni izazovi vezani za migracije“.

Na plenarnom zasjedanju usvojen je izvještaj o radu Stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti okoliša PAM-a, kao i rezolucije ovog tijela pod nazivom „Izazovi klimatskih promjena: nakon Pariza i Marakeša“ i „Utjecaj arapskog proljeća na područje Mediterana“. 

Učesnici su usvojili i izvještaj o radu Stalnog komiteta za dijalog između civilizacija i ljudska prava PAM-a. U okviru ovog tijela usvojena je rezolucija čiji je naziv „Zaštita kulturnih naslijeđa“. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću