MENI
28.2.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovali u radu Godišnje konferencije o obuci OSBiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovali su u radu Godišnje konferencije o obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koja je danas održana u Sarajevu.

Na Godišnjoj konferenciji, na kojoj su osim predstavnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovali i zamjenici ministrice odbrane BiH Sead Jusić i Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general pukovnik Ante Jeleč sa generalskim korom, kao i komandanti komandi i jedinica OSBiH, analizirani su rezultati obuke OSBiH u 2016.godini.

Tokom konferencije, generali i komandanti jedinica i komandi naglasili su da su tokom 2016. godine postignuti dobri rezultati u procesu obučavanja pripadnika OSBiH. Ipak, upozoreno je na to da je oprema kojom OSBiH raspolažu za izvođenje obuka zastarjela, te naglašeno da su postojeća budžetska sredstva nedostatna za ovaj veoma značajan vid aktivnosti OSBiH. Isto tako, istaknuta je i potreba dodatnog ulaganja u infrastrukturu neophodnu za izvođenje obuke pripadnika OSBiH.

Rečeno je da su OSBiH u procesu obučavanja svojih pripadnika ostvarile veoma dobru saradnju sa Komandom EUFOR-a u BiH, uz konstataciju da EUFOR predstavlja najznačajnijeg partnera OSBiH u njihovim daljim nastojanjima da dostignu potrebne standarde i interoperabilnost u daljem obučavanju i usavršavanju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću