MENI
27.3.2017

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković razgovarao sa predstavnicom Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković razgovarao je danas sa konsultanticom Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) Amrom Delić o stigmatizaciji osoba koje su tokom sukoba u BiH preživjele seksualno nasilje.

Prema riječima Amre Delić, kroz zajednički program Ujedinjenih naroda (UN) „Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH“ iz 2015. godine, UNFPA proveo je istraživanje na osnovu kojeg ova organizacija započinje proces razvoja Programa za smanjenje stigme seksualnog nasilja u ratu.

Imajući u vidu ciljeve Programa, pored dobijanja podrške zajednice potrebno je da osobe koje su preživjele seksualno nasilje tokom sukoba u BiH budu i u fokusu institucija. Zato, rekla je gospođa Delić, kroz razgovore sa ključnim akterima u procesu razvoja Programa, treba težiti pronalaženju efektivnih rješenja kako bi se stigmatizacija preživjelih u društvu smanjila na što je moguće manji nivo.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog  doma PSBiH Mirsad Isaković poručio je danas da će Komisija, u skladu sa  nadležnostima, pružiti svaki vid podrške procesu razvoja Programa za smanjenje stigme. Kako je poručio, pod tim se prvenstveno misli na zakonodavnu ulogu kako Komisije tako i same PSBiH s ciljem reguliranja pitanja stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje tokom sukoba u BiH kroz okvirna zakonska rješenja. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću