MENI
7.4.2017

Održana 27. sjednica Doma naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 27. sjednici usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Po hitnom postupku Dom naroda usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, te Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nisu usvojeni principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji je u PSBiH razmatran po skraćenom zakonodavnom postupku.

Dom naroda PSBiH nije usvojio zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kojim je tražena smjena zamjenika ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Seada Jusića.

Usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Upravljanje grantovima u institucijama“. Zajedno sa Izvještajem, usvojeni su i korigirani zaključci koje je predložila Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, a koji glase:

  1. „Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i institucija BiH koje su obuhvaćene Izvještajem revizije učinka da u roku od šest mjeseci otklone uočene nepravilnosti i realiziraju preporuke revizije, te da o tome obavijeste Dom naroda PSBiH;
  2. Nalaže se institucijama BiH iz tačke 1. ovoga zaključka da dostave informaciju u tabelarnom prikazu, tako da u njoj jasno naznače: naziv preporuke iz izvještaja, planirane odnosno poduzete aktivnosti na realizaciji preporuke, nosioce aktivnosti, rokove za realizaciju i stepen realizacije (realizirano, djelimično realizirano, realizacija u toku, nije realizirano - u tom slučaju potrebno je navesti jasne razloge zbog kojih preporuka nije realizirana).”

Dom naroda PSBiH usvojio je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH“, sa preporukama sadržanim u njemu.

Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2016. godinu.

Dom naroda PSBiH usvojio je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2016. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2016. godinu.

Dom naroda PSBiH usvojio je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. Nije, međutim, primljen k znanju Plan rada Nezavisnog odbora PSBiH za 2017. godinu.

Usvojeni su Izvještaji o radu stalnih komisija Doma naroda PSBiH za 2016. godinu:

  • Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH,
  • Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH i
  • Izvještaj o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH.

Dom naroda PSBiH usvojio je i Izvještaje o radu stalnih zajedničkih komisija oba doma PSBiH:

  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove za 2016. godinu, te
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2016. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, sa preporukama sadržanim u Izvještaju.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2016. godinu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji preporuka Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa Specijalnim izvještajem o pristupačnosti radnih prostora zakonodavnih organa u Bosni i Hercegovini osobama s invaliditetom, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Dom naroda PSBiH usvojio je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

Za narednu sjednicu Doma odgođena je rasprava o stanju i prespektivama u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zaključkom sa 22. sjednice Doma naroda PSBiH.

K znanju je primljena Informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2017. godinu, čiji je sačinilac Ministarstvo odbrane BiH.

Dom naroda PSBiH primio je k znanju i Informaciju Ministarstva odbrane BiH o dokumentu „Pregled odbrane“.

K znanju je primljena Ocjena provođenja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH, čiji je sačinilac Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH.

Dom naroda PSBiH imenovao je Momčila Poljića, Sanju Bijaškić, Sanjina Kodrića i Zlatu Kundurović za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Usvojen je prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju:

  • Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o formiranju balkanskih medicinskih snaga,
  • Prvog amandmana na Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Švicarske Konfederacije o dodjeli finansijske pomoći za „Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II“ (Obnova i nadogradnja sistema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u općinama Tuzla i Zenica),
  • Amandman broj 1 na Ugovor o financiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Europske investicijske banke, zaključen 5. 10. 2011. u Luxembourgu i 25. 10. 2011. u Sarajevu – Projekt bolnice u Republici Srpskoj,
  • Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i Protokola o izmjenama i dopunama Protokola o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji,
  • Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti turizma,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima,
  • Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provođenja i fazu funkcioniranja i održavanja izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u Bijeljini, ORI11BA081,
  • Prvog dopunskog Sporazuma o finansiranju i projektu u vezi s dodatnim mjerama za obnovu nakon poplava i smanjenje rizika od prirodnih katastrofa uz Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac) i Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija) i općina Tuzla i Zenica (agencije za provođenje projekta) u dodatnom iznosu od 2.375.000,00 eura – Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II. (projekat),
  • Međunarodne konvencije za zaštitu novih biljnih sorti od 2. decembra 1961., tekst izmijenjen u Ženevi 10. novembra 1972., 23. oktobra 1978. i 19. marta 1991.,
  • Međunarodne konvencije o sprečavanju akta nuklearnog terorizma, koju je Bosna i Hercegovina potpisala 7. decembra 2015.,
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta,
  • Sporazuma o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih zemalja Zapadnog Balkana,
  • Pisma pristupanja Sporazumu o finansiranju između Evropske komisije i Vlade Republike Srbije u pogledu izvršenja Akcionog programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2014. godinu, kojem je Bosna i Hercegovina pristupila 28.3.2016.,
  • Sporazuma o finansiranju za Iterreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. CCI2014TC1615CB004 između Bosne i Herecgovine i Evropske komisije.

Dom naroda PSBiH nije dao saglasnost za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta „Kralj Salman bin Abdulaziz“ na Univerzitetu „Sarajevska škola za nauku i tehnologiju“, između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

U privremenu istražnu komisiju Doma naroda PSBiH radi pribavljanja informacija o vanjskopolitičkom statusu u Bosni i Hercegovini Dom naroda PSBiH imenovao je delegate: Maria Karamatića, Ognjena Tadića, Safeta Softića, Fahrudina Radončića, Nebojšu Radmanovića i Barišu Čolaka.

Usvojen je materijal sa oznakom „povjerljivo“, akt broj: P-Pov-07-03-10-9-49/16, od 17. novembra 2016. godine (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću