MENI
26.4.2017

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH razgovarali sa direktorom Odsjeka za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović, zamjenica predsjedavajućeg Nermina Kapetanović i članovi Zajedničke komisije Zdenka Džambas i Fehim Škaljić razgovarali su danas sa direktorom Odsjeka za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Martinom Kotthausom o procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji (EU).

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović upoznao je gosta iz Njemačke o ulozi Zajedničke komisije, istaknuvši da je ovo tijelo jedino iz zakonodavnog nivoa vlasti koje prati provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U proces evropskih integracija BiH, dodao je Lovrinović, članovi Zajedničke komisije uključeni su i putem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Međutim, rekao je Lovrinović, dinamika praćenja evropskih integracije naše zemlje putem Odbora i samim time i saradnja sa članovima Evropskog parlamenta ovisi o donošenju Poslovnika o radu Odbora, što do sada još uvijek nije učinjeno.

Direktor Odsjeka za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Martin Kotthaus naglasio je da je za Njemačku evropski put BiH na visokoj listi prioriteta, te da se putem Odbora za EU njemačkog Bundestaga pomno prate sva dešavanja koja se tiču proširenja EU. S tim u vezi, direktor Odsjeka poručio je da je veoma važna saradnja članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH sa članovima odbora za evropske integracije parlamenata zemalja članica EU, jer su, kako je rekao, parlamenti ti koji će u konačnici odlučivati o članstvu naše zemlje u EU.

Prema riječima gospodina Kotthausa, na putu evropskih integracija BiH mora prvenstveno pristupiti rješavanju socio – ekonomskih pitanja. Kako je pojasnio, rješavanjem socio – ekonomskih pitanja građanima BiH stvorit će se uvjeti za bolji životni standard, a time i za razgovore o ključnim političkim pitanjima.

Članovi Zajedničke komisije iznijeli su različita viđenja kada je riječ o prioritetnim procesima BiH na evropskom putu, ali istaknuli i nezadovoljstvo ulogom PSBiH u procesu evropskih integracija. Kako su naglasili, pomoć eksperata iz parlamenata zemalja članica EU sigurno bi doprinijela rješavanju mnogih pitanja u procesu evropskih integracija naše zemlje, prvenstveno kada je riječ o usklađivanju zakonodavstva naše zemlje sa pravnom stečevinom EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću