MENI
26.4.2018.

Изашао нови број „Парламента“ за период јануар – март 2018. године

Нови број „Парламента“, штампаног билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период јануар – март 2018. године, доноси опширну информацију о 2. заједничкој сједници оба дома ПСБиХ на којој се посланицима и делегатима, члановима Предсједништва и Савјета министара БиХ, као и бројним гостима обратио предсједник Европске комисије Jean – Claude Juncker.

Juncker, коме су претходно чланови Предсједништва БиХ свечано уручили одговоре на Упитник Европске комисије, поручио је да је европски пут природан пут Босне и Херцеговине, којој је, како је рекао, мјесто и будућност у Европској унији (ЕУ). Упозоравајући на то да је ријеч о избору БиХ да проведе сложене реформе, Juncker је истакао да наша земља на том путу треба да премости разлике и да говори једним гласом.

„Парламент“ извјештава и о сусрету чланова колегијума оба дома ПСБиХ са предсједником Европске комисије Jean – Claude Junckerom, који је руководству највише законодавне институције у БиХ и свим другим водећим политичарима упутио апел институција ЕУ да до маја ове године пронађу компромис у вези са измјенама Изборног закона БиХ. Juncker је упозорио и на чињеницу да још увијек није профункционисао Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање између ПСБиХ и Европског парламента, нагласивши да је за оба парламента важно да ријеше то питање.

У вези са процесом европских интеграција БиХ, „Парламент“ доноси извјештаје са 13. конференције парламентарних комисија за европске интеграције држава обухваћених Процесом стабилизације и придруживања Југоисточне Европе (COSAP), која је 16. фебруара ове године одржана у Скопљу, као и са Округлог стола о перспективама БиХ у процесу проширења ЕУ, који је одржан 19. фебруара у згради ПСБиХ и на коме је представљена Стратегија ЕУ за Западни Балкан.

Опширне текстове „Парламент“ објављује и о посјетама државника и међународних званичника, међу којима се издваја посјета предсједнице Хрватске Колинде Грабар – Китаровић, која је у јануару ове године разговарала са члановима руководства оба дома ПСБиХ.

Значајну пажњу „Парламент“ је посветио и хуманитарном окупљању у организацији ПСБиХ, те приказивању филма „Лица Лафоре“ о планетарној борби породице Гајић из Бањалуке да се пронађе лијек за најтежи облик дјечије епилепсије.

Осим активности радних тијела ПСБиХ, „Парламент“ прати и реализацију програма „Отворени парламент“, у оквиру којег је ПСБиХ у прва три мјесеца ове године посјетило више од 270 гостију из земље и иностранства. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу