MENI
14.2.2019

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto primila u nastupnu posjetu generalnu sekretarku RCC-a

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primila je u nastupnu posjetu generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindu Bregu.

Na sastanku je iskazan zajednički interes jačeg povezivanja ekonomija jugoistočne Evrope kroz realizaciju određenih projekata RCC-a. Gospođa Bregu naglasila je da će u budućem periodu glavna područja djelovanja RCC-a kao operativnog tijela Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) biti trgovina, ulaganja, mobilnost i digitalizacija. S tim u vezi, generalna sekretarka RCC-a istaknula je da će prioritet djelovanja biti stavljen na zaključenje dva sporazuma o kojima se trenutno raspravlja - sporazuma o smanjenju roming tarifa za zemlje jugoistočne Evrope, te sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma.

Predsjedavajuća Krišto naglasila je da BiH, kao zemlja koja trenutno predsjedava SEECP-om, daje svoj doprinos radu ove organizacije, te da posebno podržava projekte koji za cilj imaju jačanje vladavine prava i regionalne ekonomske saradnje.

Tokom sastanka razgovarano je i o sigurnosnim izazovima s kojima se suočava područje jugoistočne Evrope. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću