MENI
3.10.2013

Na redovnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope prihvaćeni amandmani na Izvještaj o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH


Na redovnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje se održava u Strasbourgu, ogromnom većinom prihvaćeni su amandmani na Izvještaj o funkcioniranju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine koje su uložili članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE-a Milica Marković, Ismeta Dervoz, Borjana Krišto, Nermina Kapetanović, Saša Magazinović i Senad Šepić, a kojima se otklanja mogućnost predloženih sankcija u budućnosti.

Stalna delegacija PSBiH u PSVE je djelovala maksimalno jedinstveno i govorila „jednim glasom“, što je prepoznato i pozdravljeno od strane svih onih koji su na kraju u svojim diskusijama naglasili da pozdravljaju napore i pozitivne korake koji su, naročito u posljednje vrijeme, napravljeni u Bosni i Hercegovini.

Svojom podrškom, kako potpisima na amandmane tako i glasanjem, parlamentarci iz brojnih evropskih zemalja, a posebno iz susjednih, pokazali su da za razliku od predlagača sankcija poznaju duh i načela funkcioniranja Vijeća Evrope koji se temelje na podršci, saradnji, razmjeni iskustava i znanja, a ne na sankcijama i prijetnjama.

Inače, članovi Stalne delegacije PSBiH imali su aktivno učešće tokom održavanja plenarne sjednice, kao i u radu odbora i političkih skupina PSVE-a. U svega nekoliko dana održali su desetine sastanaka sa delegacijama drugih država, te sa utjecajnim pojedincima u Vijeću Evrope.

Posebno su naglasili važnim i poduzete aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz djelovanje diplomatsko-konzularne mreže BiH u državama članicama Vijeća Evrope, kao i doprinos Misije BiH u Strasbourgu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću