MENI
25.9.2013

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Japana


Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja na poziv Predstavničkog doma Parlamenta Japana boravi u službenoj radnoj posjeti ovoj prijateljskoj zemlji, susrela se danas sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Japana Bunmeijem Ibukijem.

Predsjedavajući Bećirović koji je šef delegacije koju čije još i zamjenik predsjedavajućeg dr. Milorad Živković te predsjedavajući Kluba poslanika HDZ Mato Franjičević, ocijenio je odnose BiH i Japana dobrim i prijateljskim, te je dodao da je potrebno uložiti dodatne napore ka dinamiziranju ekonomske saradnje i stvaranju partnerskih odnosa.

Denis Bećirović zahvalio se za nesebičnu pomoć koju je Japan pružio BiH, naročito u izgradnji mira, obnovi infrastrukture i razvoju privrede.
„Građani BiH nikada neće zaboraviti da je Japan jedan od najvećih donatora i investitora u BiH kroz projekte u raznim sektorima i da je do sada uložio oko 500 miliona eura, što čini oko 10% ukupne pomoći međunarodne zajednice u BiH“, istakao je predsjedavajući Bećirović.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Japana Bunmei Ibuki rekao je, između ostalog, da Japan snažno podržava teritorijalni integritet i nezavisnost BiH koja je od ključne važnosti za stabilnost cijele Evrope. Predsjednik Ibuki saglasio se s predsjedavajućim Bećirovićem da i zakonodavni organi trebaju dati poticaj jačanju ekonomske saradnje između Japana i BiH.
Predsjedavajući Bećirović rekao je da BiH ima poseban interes za ulaganja japanskih kompanija u BiH, koja bi bila u funkciji ne samo ekonomskog oporavka već bi doprinijela stabilizaciji prilika u zemlji i regionu. U vezi s tim, predsjedavajući je pozdravio najavu investiranja u BiH proizvođača autodijelova iz Nagoje, te je izrazio nadu da je to samo prvo u nizu ulaganja japanskih kompanija u našu zemlju. Također, Bećirović je ukazao na mogućnost ulaganja i ekonomske potencijale BiH, a posebno u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, metalne i drvne industrije.

Tokom sastanka predsjedavajući Bećirović ukazao je na važnost potpisivanja sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Predsjedavajući Bećirović smatra da bi potpisivanjem navedenih sporazuma bio stvoren jak temelj za intenzivniju ekonomsku saradnju između dvije zemlje." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću