MENI
16.9.2020

Poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković – Bursać i delegat u Domu naroda Lazar Prodanović učestvovat će na video – konferenciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvovat će na 27. plenarnom zasjedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koje će se, u formatu video – konferencije, održati 17. septembra 2020. godine.

Radi pandemije virusa – korona odložena je ranije planirana rasprava na temu „Budućnost svijeta, budućnost Evrope nakon pandemije“, pa će se parlamentarci iz država članica ove međunarodne multilateralne organizacije tokom konferencije baviti statutarnim pitanjima za mandat od naredne dvije godine.

Kako je najavljeno, očekuje se da će se učesnicima konferencije obratiti predsjednik Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Sergei Gavrilov i predsjednik Parlamenta Grčke Konstantinos Tasoulas.

Prema najavama, pozdravnim govorom učesnicima konferencije obratit će se i predsjedavajući Državne Dume Ruske Federacije Vyacheslav Volodin, predsjednica Interparlamentarne unije Gabriela Cuevas Barron, predsjednik Panafričkog parlamenta Roger Nkodo Dang, kao i predsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana Karim A. Darwish.

Održavanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja pozdravit će i patrijarh vaseljenski Vartolomej, patrijarh aleksandrijski i cijele Afrike Teodoros II, kao i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Bosna i Hercegovina jedna je od 25 stalnih država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja je osnovana 1993. godine. Osim poslanika iz stalnih država članica, u radu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja učestvuju i poslanici iz još 11 država iz cijelog svijeta. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću