MENI
16.9.2013

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na Radionici o uništavanju viškova municije i minsko - eksplozivnih sredstava


U organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u okviru projekta uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) koji finansira Evropska unija, danas se u Doboju održava radionica sa članovima Zajedničke komisijom za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Cilj ove radionice na kojoj učestvuju predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić i članovi Mehmed Bradarić i Krunoslav Vrdoljak je njihovo upoznavanje sa trenutnim rezultatima u provedbi projekta „EXPLODE“, prezentacija novouspostavljenih tehnoloških linija za delaboraciju, upoznavanje sa procesom inspekcije skladišta naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i upoznavanje sa rezultatima u procesu uništavanja municije i MES-a u 2013. godini.

Inače, projekat EXPLODE je osmišljen i ustanovljen da razvija i provodi vojne logističke operacije i podrži napore Ministarstva odbrane BiH u procesima upravljanja viškovima municije i minsko-eksplozivnih sredstava i prevenira nekontrolirane eksplozije stare i nesigurne municije koje mogu imati dalekosežne posljedice po sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Projekat finansira Evropska unija iz Instrumenta za stabilnost (IfS) u iznosu od 3.837.830 EUR-a. U trajanju od 28 mjeseci, projekat partnerski provode Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Razvojni program Ujedinjenih nacija i Misija OSCE-a u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću