MENI
19.11.2020

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvuju na 66. godišnjem zasjedanju PSNATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštine NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvuju na 66. godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje se održava u online formatu.

Zasjedanje je otvorio predsjedavajući PSNATO-a Attila Mesterhazy, koji je odao priznanje savezničkim snagama u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom (Covid-19). Mesterhazy je pozvao NATO članice na pojačanu međunarodnu saradnju, kako u borbi protiv pandemije tako i u izgradnji otpornosti na suzbijanje rizika od eventualnih budućih vanrednih situacija.

U raspravi o posljedicama pandemije Covida – 19, te uticaju pandemije na civilnu dimenziju sigurnosti, članovi PSNATO-a insistirali su na tome da ekonomske posljedice pandemije ne bi trebale oslabiti NATO u naporima da pojača svoje odbrambene aktivnosti širom svijeta. S tim u vezi, parlamentarci su upozorili da je od vitalnog značaja da članice Saveza zadrže odgovarajući nivo finansiranja za odbranu i sigurnost, te naglasili da u tim nastojanjima parlamenti i parlamentarci država članica NATO-a moraju igrati suštinsku ulogu.

Tokom petodnevnog zasjedanja razgovarat će se o oblikovanju budućnosti NATO-a, o brojnim sigurnosnim izazovima, te uticaju Kine na ravnotežu svjetske moći. O ovim temama planirano je i obraćanje generalnog sekretara NATO –a Jensa Stoltenberga, ministara u Vladi Grčke, kao i drugih visokih zvaničnika NATO-a i stručnjaka za odbranu i sigurnost. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću