MENI
19.11.2020.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Асим Сарајлић, Никола Ловриновић и Обрен Петровић учествују на 66. годишњем засједању ПСНАТО-а

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштине НАТО-а (ПСНАТО) Асим Сарајлић, Никола Ловриновић и Обрен Петровић учествују на 66. годишњем засједању ПСНАТО-а, које се одржава у online формату.

Засједање је отворио предсједавајући ПСНАТО-а Attila Mesterhazy, који је одао признање савезничким снагама у борби против пандемије изазване корона вирусом (Covid-19). Mesterhazy је позвао НАТО чланице на појачану међународну сарадњу, како у борби против пандемије тако и у изградњи отпорности на сузбијање ризика од евентуалних будућих ванредних ситуација.

У расправи о посљедицама пандемије Covida – 19, те утицају пандемије на цивилну димензију безбједности, чланови ПСНАТО-а инсистирали су на томе да економске посљедице пандемије не би требале ослабити НАТО у напорима да појача своје одбрамбене активности широм свијета. С тим у вези, парламентарци су упозорили да је од виталног значаја да чланице Савеза задрже одговарајући ниво финансирања за одбрану и безбједност, те нагласили да у тим настојањима парламенти и парламентарци држава чланица НАТО-а морају играти суштинску улогу.

Током петодневног засједања разговараће се о обликовању будућности НАТО-а, о бројним безбједносним изазовима, те утицају Кине на равнотежу свјетске моћи. О овим темама планирано је и обраћање генералног секретара НАТО –а Jensa Stoltenberga, министара у Влади Грчке, као и других високих званичника НАТО-а и стручњака за одбрану и безбједност. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу