MENI
15.12.2020.

Članovi Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine posjetili Glavni ured Uprave za neizravno oporezivanje BiH

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Bogdanić, njegovi zamjenici Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Povjerenstva Šemsudin Mehmedović, Mirko Šarović i Zukan Helez posjetili su danas u Banjaluci Glavni ured Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

U razgovoru sa vodstvom UNO BiH, koje je predvodio ravnatelj Miro Džakula, članovi Povjerenstva upoznali su se sa radom i aktualnom situacijom u ovoj instituciji.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom, ravnatelj UNO BiH Miro Džakula informirao je članove Povjerenstva o tome da je u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine naplata neizravnih poreza, uključujući porez na dodatu vrijednost (PDV), trošarine, carine i putarine, manja za oko 700 milijuna KM. Prema riječima Džakule, ovo smanjenje prihoda, kao i procenutalni pad vanjskotrgovinske razmjene BiH u navedenom razdoblju, izravna su posljedica izvanredne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Naglasio je da ovakvi podatci još uvijek nisu zabrinjavajući, uzmu li se u obzir rezultati država u regionu, te kazao da se situacija sa prihodima od neizravnih poreza postepeno popravlja i da Uprava ulaže dodatne napore kako bi se poboljšala učinkovitost organizacije, te održala fiskalna stabilnost države.

Govoreći o problemima u radu, ravnatelj UNO BiH potencirao je neujednačenost pravnih propisa iz ove oblasti, te izrazio nadu da će se izmjenama i dopunama Zakona o UNO ovaj problem riješiti na način da se zakonska regulativa iz ove oblasti približi europskim standardima.

S tim u svezi, kazao je da je Upravni odbor UNO BiH, u suradnji sa stručnjacima iz Europske komisije, sačinio Nacrt Zakona o PDV-u i Nacrt Zakona o trošarinama, te ga uputio na davanje mišljenja nadležnim institucijama.

Kao dodatni problemi sa kojima se UNO BiH suočava navedeni su i kadrovska rješenja, te nedostatak značajnog broja radnika, pogotovu kada je Carinska služba u pitanju.

Članovi Povjerenstva interesirali su se za niz pojedinačnih pitanja carinjenja i uvoza akciznih roba, naftnih derivata, repromaterijala za proizvodnju iz raznih industrijskih grana, iznos prihoda od oduzete robe i putničkih motornih vozila, te o spornim slučajevima o kojima se u posljednje vrijeme govorilo u javnosti i medijima.

Također, članovi Povjerenstva zatražili su od vodstva UNO BiH da članovima Povjerenstva dostave opširnu i sveobuhvatnu informaciju o prekograničnom prometu roba za 2019. i 2020. godinu, kako bi Povjerenstvo steklo precizniji uvid u aktivnosti UNO BiH i pojedinačne parametre iz djelokruga rada ove institucije.

Na temelju rezultata ovog posjeta, Povjerenstvo će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti sukladno svojim nadležnostima u cilju unaprjeđenja rada UNO BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću