MENI
6.9.2013

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope, Milica Marković i Mladen Ivanić učestvovali na sastanku Komiteta za poštivanje obaveza i angažmana država članica Vijeća Evrope


Komitet za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet PS Vijeća Evrope) usvojio je na današnjem zasjedanju prijedlog Rezolucije o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da se usvojenim prijedlogom Rezolucije, u paragrafu 11., Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope predlaže da donese odluku o suspenziji delegacije PS BiH iz PS Vijeća Evrope ukoliko se do izbora 2014. godine ne implementira Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci; kao i da se paragrafom 12. traži da Komitet ministara Vijeća Evrope razmotri mogućnost suspenzije Bosne i Hercegovine iz članstva Vijeća Evrope u skladu sa članom 8. Statuta Vijeća Evrope, članica Delegacije PSBiH pri Vijeću Evrope Milica Marković koja zajedno sa članom Monitoring komiteta Mladenom Ivanićem učestvuje u radu Komiteta, usmenim amandmanima tražila je da se paragrafi 11. i 12. izostave iz prijedloga Rezolucije.

Članovi Monitoring komiteta PS Vijeća Evrope bili su podijeljeni u pogledu za i protiv prijedloga Rezolucije, međutim obzirom da je izvjestilac Monitoring komiteta za BiH Karin Woldseth bila protiv amandmana poslanice Marković, Monitoring komitet je ipak usvojio prijedlog Rezolucije u prvobitno preloženom tekstu.

Nakon današnje sjednice Monitoring komiteta slijedi amandmanska faza u kojoj će poslanica Marković i Delegacija Parlamentarne skupštine BiH pri PS Vijeća Evrope uložiti amandmane na Rezoluciji u pogledu paragrafa 11. i paragrafa 12., koji će biti razmatrani na plenarnom zasjedanju u oktobru u Strasbourgu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću