MENI
29.8.2013

Sastanak parlamentarnog vojnog povjerenika BiH sa predstavnicama Misije OSCE i Ženevskog DCAF-a


Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, sastao se danas sa predstavnicama Istraživačkog odjela Ženevskog centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF) Vincenzom Scherrer Isalinom Thorens i službenicom Misije OSCE u BiH za pitanja parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane, sigurnosti i obavještajnih poslova Jasnom Dragičević.

Predstavnice međunarodnih organizacija upoznale su gospodina Šiljegovića sa Projektom studije o ulozi OSCE-a u reformi sektora sigurnosti. Tom prilikom navedeno je da Švicarska konfederacija 2014. godine preuzima predsjedavanje Organizacijom za sigurnosnu saradnju u Evropi (OSCE) i da je, s tim u vezi, Ženevski DCAF određen od strane Ministarstva vanjskih poslova Švicarske da uradi Studiju o implementaciji reforme sigurnosnog sektora u određenom broju zemalja u kojima OSCE ima svoje misije, a među koje spada i Bosna i Hercegovina.
Naglašeno je da uspostavljanje Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika u BiH, sa osnovnom misijom zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika Oružanih snaga BiH, predstavlja jedan od najboljih primjera pozitivne implementacije reforme odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH zahvalio se predstavnicama Ženevskog DCAF-a i Misije OSCE u BiH na izuzetnom trudu i velikom angažmanu koje su ove institucije imale na polju sveukupne uspostave parlamentarnog nadzora sektora odbrane i sigurnosti kakav danas postoji u Bosni i Hercegovini.

Posebnu zahvalnost iskazao je za nesebičnu podršku koje su proteklih godina ove organizacije pružile u uspostavi Institucije parlamentarnog vojnog povjerenika u BiH, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da će ova podrška u jednakom kapacitetu biti nastavljena i u narednom periodu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću