MENI
25.7.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadoricom Kraljevine Španije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadoricom Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, Marijom Aurorom Mejia Errasquin.

Predsjedavajući dr. Bećirović ocijenio je bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije dobrim i bez otvorenih pitanja. Dvije zemlje imaju prijateljske odnose što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje i unapređenje odnosa na svim poljima, u skladu s obostrano izraženim interesima. Dr. Bećirović ovom prilikom je zahvalio na svoj pomoći i podršci koju su do sada, Bosni i Hercegovini pružali vlada i narod prijateljske Kraljevine Španije. Ambasadorica je dodala kako će slijediti tradiciju dobrih odnosa i saradnje između Kraljevine Španije i Bosne i Hercegovine kao i između pobratimskih gradova Madrida, Barcelone i Sarajeva.

Sagovornici su se složili da su ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije nedovoljno razvijeni te da postoji dosta potencijala i prostora za razvoj ekonomskih odnosa radi dobrobiti naroda ove dvije prijateljske zemlje. Između ostalog, predsjedavajući dr. Bećirović je rekao: „Interes BiH je potaknuti ulaganja, posebno u sektore elektro-energetike, telekomunikacija, auto-industrije, zaštite okoline, poljoprivrede, drvne i metalne industrije, prerade industrijskog otpada, vodosnabdijevanja i komunalne infrastrukture. Upoređujući podatke o uvozu i izvozu evidentno je da se iz godine u godinu bilježi povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene. U periodu od 2008. do 2012. godine BiH je više od tri puta povećala izvoz, a za isti taj period zabilježen je manji porast uvoza. Ali, uprkos pozitivnim procentualnim pokazateljima, podaci o vrijednostima uvoza/izvoza pokazuju da je ukupna vanjskotrgovinska razmjena još uvijek na niskoj razini. Zato, u cilju intenziviranja privredne saradnje, u narednom periodu treba raditi na snažnijem povezivanju privrednika i investitora.“ saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću