MENI
23.7.2013

Okončana 31. sjednica Doma naroda


Na 31. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.
U prvom čitanje je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je zahtjev delegata Borjane Krišto da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagač Predstavnički dom PSBiH, razmatra po hitnom postupku, ali je rasprava o Prijedlogu zakona odgođena za narednu sjednicu.

U vezi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je zaključak u kojem se kaže da Dom naroda PSBiH vraća Prijedlog zakona predlagaču Vijeća ministara BiH uz obavezu da ga, shodno postojećim standardima u Parlamentarnoj skupštini BiH, lektorira na jezike u službenoj upotrebi Bosne i Hercegovine, te da ga nakon toga dostavi u parlamentarnu proceduru.

Nije usvojeno Mišljenje Ustavnopravne komisije u vezi Prijedloga zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te se Prijedlog zakona vraća Ustavnopravnoj komisiji radi izrade novog Mišljenja.

Nije postignuta saglasnost da su odluke o razmatranju po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH štetne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. U skladu s tim, u Zajedničku komisiju za utvrđivanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za sve pomenute zakonske prijedloge, imenovani su Sulejman Tihić, Dragan Čović i Ognjen Tadić. Zajednička komisija će pokušati riješiti sporna pitanja, a ukoliko u tome ne uspije, sporna pitanja će biti upućena Ustavnom sudu BiH.

Usvojeni su Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2012. godinu i Financijski izvještaj Centralne banke BiH za 2012. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2012. godini. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana razmotri i dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH. Također, od Vijeća ministara BiH se traži da u Uredu za razmatranje žalbi stvori optimalne uvjete za rad kako bi Ured zbog većeg obima posla svoje poslove obavljao u zakonom predviđenom roku.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojim se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, sa preporukama i zaključcima sadržanim u Izvještaju.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2012. godinu. Usvojen je zaključak kojim se obavezuje Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da svake godine redivno dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti BiH i zadužuje se Državna regulatorna agencija da u svom budžetu osigura sredstva za provođenje monitoringa radioaktivnosti okoliša u BiH. Donesen je i zaključak u kojem se kaže da PSBiH zahtijeva od Državne regulatorne agencije da, prilikom narednih izvještaja o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH, naročito obrati pažnju i prikaže prisutnost radioaktivnih tvari na lokacijama koje su identificirali eksperti programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP), te na lokaciji za uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu „Odlučna Barbara“ u Glamoču.

Usvojeni su Izvještaj o provedbi zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2012. godini i Izvještaj o zaštiti osobnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba domova Parlamentarne skupštine BiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Donesen je i zaključak kojim se zadužuje Privremena zajednička komisija da, radeći u septembru, oktobru i novembru a uvažavajući dosadašnje rezultate rada, okonča izradu novih poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda, te ih do kraja novembra 2013. godine dostavi u parlamentarnu proceduru.
Usvojeno je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje zasnovano na rezultatima kroz planove i izvještaj institucija Vijeća ministara BiH“.

Usvojen je Izvještaj Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH o postizanju identičnog teksta Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za period 1. 1. 2011. - 31. 12. 2011. je upućeno na usaglašavanje Kolegiju.
Nije primljena k' znanju Informacija o dopisima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2012. godinu, a nisu primljeni k' znanju Finansijski plan BHRT-a za 2013. godinu i Plan rada BHT1, BHR1 i Muzičke produkcije za 2013. godinu.

Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje: 
  1. Ugovora o transferu osuđenih lica između Bosne i Hercegovine i Republike Indije
  2. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Azerbejdžan o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
  3. Dvogodišnjeg Sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zadravstvene organizacije za Evropu
  4. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju
  5. Prvog amandmana na Sporazum koji se odnosi na Sporazum o kreditu sklopljen 20.7.2010. za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i UniCredit Bank Austria AG
  6. Sporazuma o finansiranju (Projekat registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj
  7. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima
  8. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima
  9. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o ekstradiciji
  10. Dodatnog protokola između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja
  11. Dopune br. 1 Finansijskog sporazuma o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu – Dio I. u okviru IPA-e – komponenta pomoći u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu
  12. Amandmana br. 1 na Ugovor o finansiranju sklopljen između Evropske investicione banke, Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine 15.7.2008. u Sarajevu i 18.8.2008. u Luksemburgu – Voda i sanitacija Federacije Bosne i Hercegovine (FI 24.569)
  13. Otkazivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza
  14. Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (ETS 210)
  15. Izmjena i dopuna člana XII. (c) (ii) Sporazuma o Međunarodnoj organizaciji za satelitske telekomunikacije (ITSO), usvojenih na 31. vanrednom sastanku Skupštine ITSO-a, održanom od 20. do 23.3.2007. u Parizu
  16. Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (primalac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Općine Bihać (agencija za izvršenje projekta), na iznos do 2.940.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Bihać (projekat)
  17. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o uslovima uzajamnih putovanja državljana Bosne i Hercegovine i državljana Ruske Federacije,

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću