MENI
18.7.2013

Okončana 50. sjednica Predstavničkog doma


Na 50. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku su uvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Po hitnom postupku je usvojen i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.
U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen zahtjev poslanika Kluba SDP-a BiH i SBB-a BiH da se Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom razmatra po hitnom postupku, te će se Prijedlog zakona razmatrati u redovnoj proceduri.

Mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH u vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je upućen na usaglašavanje Kolegiju.
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu. Također, usvojen je zaključak kojim se traži od Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku razmatra Nacrt zakona o javnim nabavkama BiH, koji je 25.10.2012. godine Agencija za javne nabavke BiH dostavila Vijeću ministara BiH, kao i zaključak koji glasi: „Zbog značaja evropskih integracija i kvalitetnog praćenja tog procesa, potrebno je u slijedećim izvještajima o radu Vijeća ministara BiH, u posebnom dijelu prikazati sumarni izvještaj o procesu integriranja BiH u EU za izvještajnu godinu. To podrazumijeva analizu provođenja svih programa i akcijskih planova u vezi integriranja BiH u EU koje je Vijeće ministara BiH trebalo provesti tokom izvještajne godine“. Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da obavi raspravu o zaštiti tajnih podataka BiH i eventualno pokrene procedure promjene pozitivnih zakonskih rješenja iz ove oblasti, uključujići i promjenu načina funkcioniranja Državnog sigurnosnog organa, dok je zaključak Dušanke Majkić upućen na usaglašavanje Kolegiju.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje zasnovano na rezultatima kroz planove i izvještaje institucija Vijeća ministara BiH“.

Usvojeni su Godišnji izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu i Izvještaj o izdanim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu. Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje se Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH da razmotri Godišnji izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu i Izvještaj o izdanim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu s odbrambenog i sigurnosnog aspekta, u skladu sa svojim nadležnostima, te Predstavničkom domu PSBiH o tome dostavi mišljenje.

Nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2012. godinu i nije primljen k' znanju Finansijski plan BHRT-a i planovi programa za 2013. godinu.

Usvojen je Izvještaj Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH o postizanju identičnog teksta Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Informacija o radu Tužilašstva BiH za 2012. godinu je upućena na usaglašavanje Kolegiju, a usvojen je zaključak koji glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, u roku od 30 dana, u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka kojim će se utvrditi obaveza sigurnosnih provjera za nosioce pravosudnih funkcija u BiH, sudije i tužioce“.

Usvojena je Rezolucija o uspostavi e-uprave, predlagač poslanik Mladen Ivanković Lijanović.

Usvojena je inicijativa poslanika Kluba SDA s 48. sjednice Predstavničkog doma, održane 23. 5. 2013., koja glasi: „Predlažemo na prvoj sljedećoj sjednici Predstavničkog doma uvrštavanje tačke dnevnoga reda koja glasi - Izjašnjenje ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o navodima i tvrdnjama koje je iznio u magazinu Večernjeg lista Obzor od 18. 5. 2013. protiv člana Predsjedništva BiH, g. Bakira Izetbegovića, i Stranke demokratske akcije i inicijativa poslanika Petra Kunića da se izradi jedinstveni zakon o pravima i dužnostima ministara i drugih rukovodećih dužnosnika, tijela uprave i upravnih organizacija.

Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića s 47. sjednice Predstavničkog doma, održane 18. 4. 2013. kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da do kraja 2013. godine raspiše konkurs za stipendiranje hiljadu najboljih studenata iz Bosne i Hercegovine u 2014. godini“ je upućena na usaglašavanje Kolegiju.

Također, na usaglašavanje Kolegiju je upućena i inicijativa poslanice Nermine Ćemalović s 48. sjednice Predstavničkog doma, održane 23. 5. 2013. kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o transplantaciji organa i donorstvu u Bosni i Hercegovini“, kao i zaključak poslanice Nermine Ćemalović.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Prilog:
Na 50. sjednici je data saglasnost za ratificiranje: 
  1. Prvog amandmana na Sporazum koji se odnosi na Sporazum o kreditu, sklopljen 20.7.2010., za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i UniCredit Bank Austria AG
  2. Sporazuma o finansiranju (Projekat registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj
  3. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima
  4. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima
  5. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine o ekstradiciji
  6. Dodatnog protokola između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja
  7. Dopune br. 1. Finansijskog sporazuma o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu – Dio I. u okviru IPA-e – komponenta pomoći u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu
  8. Amandmana br. 1. na Ugovor o finansiranju sklopljen između Evropske investicione banke, Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine 15.7.2008. u Sarajevu i 18.8.2008. u Luksemburgu – Voda i sanitacija Federacije Bosne i Hercegovine (FI 24.569)
  9. Povlačenje Bosne i Hercegovine iz Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza
  10. Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (ETS 210)
  11. Izmjena i dopuna člana XII. (c) (ii) Sporazuma o međunarodnoj organizaciji za satelitske telekomunikacije (ITSO), usvojenih na 31. vanrednom sastanku Skupštine ITSO-a, održanom od 20. do 23.3.2007. u Parizu
  12. Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (primalac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Općine Bihać (agencija za izvršenje projekta), na iznos do 2.940.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Bihać (projekat
  13. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o uslovima uzajamnih putovanja državljana (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću