MENI
16.7.2013.

Održana sjednica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH

 
Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH je na svojoj 27. sjednici, u okviru rasprave o Izvješću o radu Ministarstva obrane BiH za 2012. godinu, usvojilo zaključak da se, usljed obima problema s kojima se u svom radu susreće Ministarstvo obrane BiH, predloži domovima PS BiH da se rasprava po ovom Izvješću obavi i na plenarnim sjednicama Zastupničkog doma, odnosno Doma naroda PS BiH.

Pored toga, Povjerenstvo je usvojilo set sljedećih zaključaka:
„Zahtjeva se od Ministarstva obrane BiH da do 15. 09. 2013. godine dostavi Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost BiH potpunu informaciju u svezi sa sljedećim pitanjima:
1. Stanje i problemi u oblasti deminiranja u Oružanim snagama BiH,
2. Preduzete aktivnosti na rješavanju ostale pokretne vojne imovine sa Vladom Federacije BiH,
3. Preduzete mjere i aktivnosti na rješavanju viškova pokretne vojne imovine, sukladno preporukama sa Radionice u Doboju, održane 5. i 6. 2. 2013.
4. Preduzete aktivnosti na rješavanju nestabilne municije i minsko-eksplozivniih sredstava u Oružanim snagama BiH, povećanju kapaciteta u TROM Doboj i otklanjanju problema uništavanja otvorenom detonacijom na poligonu Glamoč,
5. Preduzete aktivnosti na formiranju centralnog računovodstva u Ministarstvu obrane BiH
6. Kada se planira izvršiti ponovna analiza perspektivne imovine sa aspekta usaglašavanja iste sa formacijom,
7. Šta se planira učiniti na povećanju efikasnosti pomoći u prirodnim i drugim katastrofama, sa posebnim osvrtom na plan pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda u 2013., broju helikoptera koje je moguće angažirati u slučaju gašenja požara, itd.“

Povjerenstvo je razmatralo i primilo k znanju Godišnju analizu iz oblasti upravljanja personalom za 2012. godinu, uz zaključak da se konstatira da je, u poređenju sa prošlom godinom, u 2012. godini učinjeno nedovoljno na poboljšanju stanja u oblasti upravljanja personalom, te da su nasljeđeni brojni problemi iz 2011. godine i dalje aktualni. Ministarstvo obrane BiH je obvezno informirati Zajedničko povjerenstvo o izvršenju prijedloga za poboljšanje rada i funkcioniranja u oblasti upravljanja personalom.

U okviru razmatranje realizacije zaključaka sa Radionice o temi: „Obrambeno – sigurnosni sektor u BiH godinu dana poslije“, Povjerenstvo je konstatiralo da Ministarstvo obrane BiH nije ispunilo većinu obveza koje je imalo zadatak izvršiti nakon održane predmetne Radionice, te da će Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH i dalje inzistirati na provođenju svojih zaključaka, zahtjevajući od ovog Ministarstva da svaka tri mjeseca izvještava Povjerenstvo o stupnju njihove realizacije.

Razmatrajući realizaciju preporuka sa Radionice o temi: „Aktivnosti Povjerenstva za provođenje postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine“, održane u Doboju 5. i 6. 2. 2013. godine, Povjerenstvo je zaključilo da do sada nije dobilo nijednu informaciju o tome dokle se došlo sa rješavanjem problema viškova pokretne vojne imovine, te konstatiralo da se preporuke sa navedene Radionice ne realiziraju u praksi. S tim u svezi, Povjerenstvo je zatražilo od Ministarstva obrane BiH potpunu informaciju o tijeku i preduzetim aktivnostima na rješavanju ovog pitanja.

Zajedničko povjerenstva nije podržalo Inicijativu zastupnika Kluba SDA sa 48. sjednice Zastupničkog doma održane 23. 05. 2013. koja glasi: „Predlažemo da se na prvoj narednoj sjednici Zastupničkog doma uvrsti točka dnevnog reda: „Izjašnjenje ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića, o navodima i tvrdnjama koje je iznio u magazinu Večernjeg lista „Obzor“ od 18.05.2013. protiv člana Predsjedništva BiH, g. Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije“, te je sa negativnim mišljenjem uputila Zastupničkom domu PS BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću