MENI
12.7.2013

Završena Konferencija parlamenata zemalja Dunavske regije


Trajni mir, demokratski odnosi, vladavina prava, odgovorno upravljanje, suzbijanje korupcije, obrazovanje i socijalna pravda u dunavskoj regiji preduvjeti su za uspješno provođenje Strategije Evropske unije za dunavsku regiju. Uz to, obavezujući vrijednosni osnov za zajednički suživot je zaštita ljudskih prava, uz posebno uvažavanje nacionalnih manjina, različitih narodnosti, vjere i spolova, istaknuto je danas na Konferenciji parlamenata zemalja dunavske regije koja je održana u Ulmu.

Inače, na Konferenciji su učestvovali predstavnici parlamenata iz BiH, Bugarske, Njemačke, Hrvatske, Moldavije, Austrije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Ukrajine, Mađarske, Vojvodine/Srbije i Evropskog parlamenta a Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavljao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Milorad Živković. On se učesnicima obratio u okviru teme „Doprinosi parlamenata boljoj saradnji u dunavskom regionu".

Učesnici su naglasili da zemlje dunavske regije trebaju nastaviti razvijati dunavsku regiju u dobrosusjedskoj atmosferi i kulturnoj raznolikosti, te na osnovu novih i pravednih načela evropskih integracija jačati veze između država i sklapati nova partnerstva. Zaključeno je i kako je potrebno razvijati partnersku saradnju u okviru Strategije Evropske unije za dunavsku regiju, te da nacionalni parlamenti trebaju doprinijeti provođenju Strategije redovnom razmjenom ideja i iskustava.

Konferencija je završena donošenjem zajedničke deklaracije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću