MENI
24.5.2013

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH učestvuju u radu Desete konferencije Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Bakuu


Delegat u Domu naroda Mladen Ivanić, poslanik u Predstavničkom domu Anto Domazet i poslanice Ismeta Dervoz i Milica Marković, učestvuju na 10. godišnjoj konferenciji Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja se održava u Bakuu, a posvećena je većem uključivanju parlamentaraca u proces donošenja odluka u Svjetskoj banci i MMF-u.

Dvije teme su dominantne na konferenciji: javnost u upotrebi sredstava koje Svjetska banka i MMF daju siromašnim i globalne klimatske promjene. U kontekstu prve teme je konstatovano da su siromašne zemlje, u kojima prema procjenama živi oko milijardu i po stanovnika, nestabilne i podložne konfliktima, što povećava mogućnost koruptivnih zloupotreba, zbog čega su razmijenjena mišljenja kako osigurati da ova sredstva budu upotrijebljena na pravilan način.

Prema procjenama Svjetske banke klimatske promjene će utjecati da do kraja vijeka temeperatura na planeti bude povećana za četiri stepena zbog čega je kao druga glavna tema konferencije problematizirano pitanje kako parlamentarci mogu utjeati na načine korištenja energije, ukazivanje na prirodne izvore energije i suočavanje sa klimatskim promjenama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću