MENI
8.5.2013

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović uputio čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović, uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Tekst čestitke prenosimo u cjelosti:

„Građani Bosne i Hercegovine,
Čestitam vam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, uz spoznaju da nikada nije dovoljno podsjećanja na važnost pobjede nad fašizmom. Ovaj datum je važan za cijeli svijet jer predstavlja sjećanje na pobjedu izvojevanu tokom Drugog svjetskog rata kako bi se očuvale i dalje razvijale civilizacijske tekovine od kojih je najvažnija ideja ravnopravnosti ljudi, nasuprot ideji diskriminacije koja je u fašizmu dovela do ubilačkih razmjera.

Na žalost, svjedoci smo, a u Bosni i Hercegovini naročito, da borba protiv fašizma nikada nije potpuno završena. Upravo mi moramo insistirati na njenom značaju i njegovati ideje antifašizma kao moralnog stava koji od nas traži da se svakodnevno suprotstavljamo falsifikovanju historije, osporavanju antifašističke tradicije i rehabilitaciji antihumanih vrijednosti.
Ovaj dan je prilika i da se svi zajedno prisjetimo generacija bosanskohercegovačkih antifašista koji su se žrtvovali za slobodu i međusobno uvažavanje, nasuprot represiji, netoleraciji i izolaciji. Istovremeno je motiv i da se podsjetimo koliko je svaka fašistička ideologija u BiH pogubna za njene građane i njenu državnost.

Na temeljima antifašističke pobjede ne samo da je opstala Bosna i Hercegovina, već je nastala i ideja o ujedinjenoj Evropi. Zbog toga ovaj datum za sve nas ima dodatnu važnost, obzirom na privrženost evropskim vrijednostima i težnje da što prije kao građani BiH postanemo dio ujedinjenje Evrope.“ (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću