MENI
19.4.2013

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na Drugom dijelu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine Milica Marković, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović i Mladen Bosić učestvovat će na Drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje se od 22. do 26. aprila 2013. godine održava u Strasbourgu.

Prvog dana će se, pored izbora potpredsjednika PSVE-a iz Monaka i Rumunije i promjena u članstvima odbora, prezentirati Izvještaj Odbora ministara i razgovarati o predsjedničkim izborima održanim u Armeniji. Narednog dana učesnici će raspravljati o temama: „Nasilje nad vjerskim zajednicama“, „Jako pravno i političko djelovanje za borbu protiv iskorištavanja djece u seksualnom turizmu“, „Parlamenti ujedinjeni u borbi protiv seksualnog nasilja nad djecom: pregled nakon polovine provedbe kampanje „Svako peto“, i „Prekinuti diskriminaciju nad romskom djecom“, a trećeg dana zasjedanja o temama: „Postmonitoring dijalog sa Turskom“, „Kultura i obrazovanje kroz nacionalne parlamente: evropske politike“, „Mladi Evropljani: hitni obrazovni izazov“, i „Pristup mladih temeljnim pravima“.

Četvrtog dana razmijenit će se mišljenja o temama: „Izvještaj komesara za ljudska prava Vijeća Evrope o radu za 2012. godinu“, „Frontex: potreba da se poboljša njegova uloga u oblasti ljudskih prava i njegovi kapaciteti“, „Upravljanje izazovima u oblasti imigracija i azila izvan istočne granice Evropske unije“, dok će se posljednjeg dana voditi rasprave o Prijedlogu Protokola br. 15. na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, usklađivanju prednosti i rizika nanotehnologije za javno zdravstvo i okoliš, kao i etici u nauci i tehnologiji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću