MENI
17.6.2021.

Одржана 2. сједница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ

На 2. сједници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Босне и Херцеговине (ПОСП), која је одржана данас у online формату, усвојен је Пословник ПОСП-а, чиме је отворен пут за одржавање редовних сједница овог тијела и направљен одлучујући корак ка потпуном испуњавању једног од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије на Захтјев Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији (ЕУ).

Током сједнице, којом су заједнички предсједавали Romeo Franc из Европског парламента и Небојша Радмановић из Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), размијењене су информације, ставови и мишљења о стању односа између ЕУ и БиХ.

Члановима ПОСП-а обратили су се директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић, вршитељка дужности директора за Западни Балкан у Европској комисији Michele Matuella, те шефица Одјела за Западни Балкан у Служби ЕУ за иностране послове (EEAS) Elsa Fenet. У расправи, у којој је учествовала већина чланова ПОСП-а из Европског парламента и ПСБиХ, фокус је стављен на реализацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, те је наглашена потреба да се убрза реализација кључних приоритета, посебно до краја ове године, која је оцијењена као кључна за провођење реформи. Из Дирекције за европске интеграције БиХ најављено је да ће до децембра ове године бити завршена израда Плана интегрисања БиХ, а из Европске комисије и ЕЕАS-а да ће Босни и Херцеговини бити пружена неопходна подршка у провођењу реформи, у виду провођења ИПА III програма претприступне помоћи, који обухвата пакет од 14,2 милијарде евра за цијели регион Западног Балкана. Такође је најављен наставак подршке ЕУ у санирању посљедица пандемије вируса корона (COVID 19), који обухвата испоруку 200 000 вакцина, а које ће у БиХ сукцесивно стизати до августа ове године.

Копредсједавајући ПОСП-а Romeo Franc и Небојша Радмановић дали су заједничку изјаву у којој су изразили задовољство резултатима 2. сједнице ПОСП-а и усвојеним Пословником овог тијела, којим су, како се каже у изјави, превладане препреке и пронађено обострано прихватљиво рјешење.

У заједничкој изјави копредсједавајућих ПОСП-а наглашава се важност испуњавања 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Копредсједавајући ПОСП-а су сагласни да је напредак у испуњавању 14 кључних приоритета до сада остао ограничен и да ова година, како се наводи, пружа јединствену прилику за одлучан помак напријед јер се у Босни и Херцеговини у том периоду неће одржавати избори. Истичући да су пред БиХ изазовни задаци, копредсједавајући ПОСП-а позвали су све стране да дјелују одлучно и без одгађања, суздрже се од дискурса подјела и да се воде мотом ЕУ „Уједињени у различитости“.

Копредсједавајући ПОСП-а поздравили су помоћ ЕУ Босни и Херцеговини и широј регији у борби против пандемије COVID-19, укључујући мјере подршке за опоравак, те су изразили снажно увјерење да би ЕУ могла и требала урадити више, посебно у погледу испоручивања значајнијих количина вакцина својим непосредним сусједима.

У заједничкој изјави копредсједавајућих ПОСП-а речено је да ће наредна сједница овог тијела, које је, како се наводи, удахнуло нови живот парламентарној димензији Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, бити одржана у другој половини 2021. године. Вријеме и мјесто одржавања 3. сједнице ПОСП-а није прецизирано и зависиће од развоја ситуације у вези с пандемијом COVID-19. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу