MENI
9.4.2013

Održana Debata o položaju i perspektivama mladih u BiH


Perspektive mladih su da se educiraju i aktiviraju, jer oni su potencijal, a ne problem, zaključeno je nakon debate „Položaj i perspektive mladih u BiH“ koja je u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i uz podršku Misije OSCE-a u BiH danas održana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nakon debate usvojeni su zaključci u kojima se navodi da je potrebno jačanje kapaciteta vijeća mladih na svim nivoima u BiH, da svi nivoi vlasti trebaju kreirati i izvršiti evaluaciju politika prema mladim, da je potrebno informiranje mladih, ali i da oni trebaju davati svoje prijedloge i učestvovati u procesima donošenja odluka. Potrebno je, zaključeno je na skupu, poboljšati komunikaciju sa medijima, promovirati pozitivne vrijednosti, zastupati interese i povećati budžete za mlade. Preporuke za institucije su da treba jačati saradnju sa omladinskim sektorom, kao i saradnju izvršne vlasti i nevladinih organizacija, prepoznati probleme mladih, provesti istraživanja i kreirati omladinsku politiku koju će pratiti odgovarajući budžeti.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Aleksandra Pandurević istakla je kako u državi postoji retorička briga, ali i sistematska nebriga za mlade, dok je zamjenik direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH, Kendall Palmer, naglasio da OSCE godinama podržava učešće mladih u javnom životu putem građanskog i političkog aktivizma. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću