MENI
7.4.2013

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda dr. Denis Bećirović i Ognjen Tadić učestvovali u radu Mediteranskog foruma Anna Lindh


Tokom prvog dana Prvog samita predsjednika parlamenata Unije za Mediteran koji se održava u Francuskoj, zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović i Ognjen Tadić, učestvovali su u radu Mediteranskog foruma Anna Lindh. Na Forumu su, pored organizacija civilnog društva uključenih u promociju interkulturalnog dijaloga preko Evrope i Mediterana, učestvovali predsjednici parlamenata zemalja članica Evropske unije kao i zemalja koje imaju izlaz na Mediteransko more.

U uvodnom dijelu prisutnim su se obratili predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i evropski komesar za proširenje Štefan Füle. Oni su istakli važnost saradnje u okviru Unije za Mediteran, naglasivši da je njena svrha pronalaženje rješenja u vidu projekata za infrastrukturu, životnu sredinu i energiju. Učesnici u dijalogu su zaključili da je potrebno više političke volje kao i finansijska podrška ukoliko se želi da Unija za Mediteran i dalje ima kredibilitet. Nakon foruma, predsjednici parlamenata imali su priliku za razmjenu mišljenja o pomenutim temama.

U okviru rada Foruma, dr. Denis Bećirović i g. Ognjen Tadić susreli su se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, predsjednicom Parlamenta Republike Albanije Jozefinom Topalli, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Tom prilikom dr. Bećirović i g. Tadić izrazili su uvjerenje da su predsjednici parlamenata spremni da preuzmu svoj dio obaveze u političkom vodstvu kako bi se popunila praznina koja je obilježila Uniju za Mediteran u posljednjih pet godina. Drugog dana skupa u Marseju počinje sa radom Prvi samit predsjednika parlamenata zemalja Unije za Mediteran.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću