MENI
21.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić obratio se učesnicima dvodnevne Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić učestvuje na dvodnevnoj Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja se održava u Atini. Konferenciju je otvorio predsjednik Parlamenta Grčke Constantine Tassoulas, a prisutnima su se obratili i predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rik Daems i generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić.

Prva tema o kojoj je razgovarano je  „Pravo na okolinu – parlamenti i pravo na zdravu i održivu okolinu“. Tom prilikom, prisutnima se obratio i predsjedavajući Zvizdić.

-       Globalne krize zahtijevaju globalni odgovor a tu tezu je potvrdila globalna pandemija koronavirusa koja se može staviti pod kontrolu samo zajedničkim djelovanjem svih zemalja svijeta. Virus nije poznavao državne, etničke, regionalne, političke ni bilo koje druge granice. Isto je i sa zaštitom okoliša. Štetne emisije CO2 koje se proizvode u jednoj zemlji ili npr. u jednom dijelu Evrope mogu imati posljedice po zdravlje ljudi u drugom dijelu Evrope. Da ne govorimo o negativnim efektima po ekosistem i cijelu planetu Zemlju. Zbog toga nam je važan multilateralizam u svijetu. Zbog toga nam je potrebna saradnja. I zbog toga Evropa i svijet ne mogu sebi dozvoliti bilo kakvo zatvaranje i stvaranje barijera, kako onih fizičkih, tako i granica u našim glavama. Te granice nas često sputavaju i govore nam da moramo misliti na sopstveni, a ne na opći interes. To je pogubno za našu generaciju i generacije koje dolaze, rekao je u obraćanju predsjedavajući Zvizdić.

Sutra, drugi dan konferencije, predsjedavajući Zvizdić će govoriti na panelu Zajednička budućnost svih evropskih građana na kojem će prisutne predsjednike parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope informirati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću