MENI
21.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić razgovarao sa zamjenikom predsjedavajućeg Parlamenta R Slovačke

"Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Atini sa zamjenikom predsjedavajućeg Parlamenta Republike Slovačke Gaborom Grendelom.

Saglasili su se da dvije države imaju dobre bilateralne odnose što predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj različitih oblika bilateralne saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao Grendela s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i istaknuo da je ista vrlo složena, da postoji tendencija ugrožavanja dostignutog nivoa stabilnosti, te da je zbog blokada rada državnih institucija usporen put ka Evropskoj uniji.

Zamjenik predsjedavajućeg slovačkog Parlamenta je izrazio razumijevanje za iznesena gledišta, istaknuo bezrezervnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i istaknuo dalju spremnost za jačanje bilateralne saradnje. Posebno je naglašen interes za očuvanjem mira i stabilnosti, evropske perspektive BiH i unapređenja saradnje među zemljama Zapadnog Balkana na putu EU integracija. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je saradnja sa Republikom Slovačkom značajna, a posebno njen međunarodni aspekt, s obzirom na veliko iskustvo koje Slovačka ima na putu tranzicije i priključivanja evropskim i euroatlantskim integracijama.

Zvizdić i Grendel su dogovorili jačanje saradnje i dijaloga i dali podsticaj konkretnim vidovima saradnje, posebno parlamentarne, između dvije zemlje." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću