MENI
17.11.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali u Beogradu na 101. Rose Roth seminaru

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i član Delegacije Nikola Lovrinović učestvovali su u radu 101. Rose Roth seminara, koji je, u organizaciji PSNATO-a i Narodne skupštine Republike Srbije, održan u Beogradu.

Treći dan Seminara, koji je bio posvećen procesu euroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, partnerstvu za mir i daljim koracima u suočavanju sa preostalim izazovima u regionu, protekao je u panel raspravama o posljedicama pandemije virusa korona, o ekonomskim i socijalnim izazovima, te o problemima dezinformacija i lažnih vijesti u regionu Zapadnog Balkana. Dinamična rasprava vođena je i o uticaju Kine i Rusije u regionu Zapadnog Balkana.

Na marginama Seminara, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a susreli su se sa članovima Delegacije Narodne skupštine Srbije u PSNATO-a. Tokom sastanka potvrđena je odlučnost za dalje unapređenje dijaloga i jačanje međusobnog razumijevanja i povjerenja. Delegacije su pozvale kolege iz regiona da se razgovara o zajedničkim interesima, kako političkim tako i ekonomskim.

Potvrđena je opredjeljenost za jačanje saradnje sa NATO-om kroz programe i mehanizme koji omogućavaju razgovore parlamentaraca i eksperata o otvorenim pitanjima i aktuelnom stanju u regionu.

Predsjedavajući Delegacije Narodne skupštine Srbije u PSNATO-a Dragan Šormaz  zahvalio se članovima Delegacije PSBiH u PSNATO-a na aktivnom učešću na 101. Rose Roth seminaru.

Sarajlić i Lovrinović pozvali su članove Delegacije Narodne skupštine Srbije u PSNATO-a i članove Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Srbije da posjete BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Sarajlić i Lovrinović razgovarali su i sa predstavnicima Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a o mogućnosti održavanja Rose Roth seminara u BiH, o čemu će članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a informisati članove oba kolegija PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću