MENI
22.3.2013

Održana VII konferencija parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope


Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana VII konferencija parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP).

Na početku, prisutnim su se obratili, u ime Vijeća ministara BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a u ime generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Gorana Svilanovića, govorio je šef osoblja Sekretarijata RCC-a Jovan Tegovski.
Učesnici su razmijenili mišljenja o temi „Rezolucija Evropskog parlamenta u vezi proširenja: Strateški interesi proširenja Evropske unije i uloga komisija za evropske integracije u ostvarivanju kriterija za evropske integracije“, čiji je moderator bio Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, a gost govornik Jelko Kacin, zamjenik predsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Za temu „IPA II – novi koncept pretpristupne pomoći: Što je novo u instrumentu pretpristupne pomoći i kako komisije za evropske integracije mogu doprinijeti priremi država za IPA II“, moderator je bio također gospodin Halid Genjac, a gost govornik šef Odjela za odnose sa parlamentima, vladama i političkim strankama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Orlando Fusco.
Razgovarano je i na temu „Transformacijska snaga procesa evropskog integriranja-pozitivna iskustva i njihova primjenjivost u državama regiona“, čiji je moderator bio predsjednik Odbora za evropska pitanja Skupštine Republike Makedonije Hajrula Misini a gost govornik potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i evropsku politiku Neven Mimica.

Na VII konferenciji su učestvovali predstavnici komisija za evropske integracije parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a kao gosti i predstavnici komisija iz Turske i sa Kosova.

Također, prisustvovali su i predstavnici Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Vlade Republike Hrvatske, delegacije EU-a u BiH, Vijeća za regionalnu saradnju, Njemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta, Direkcije za evropske integracije BiH i Misije OSCE-a u BiH.
Na kraju konferencije, pokrenuta je inicijativa da zemlje učesnice COSAP-a na narednu konferenciju dođu sa stavom da li Kosovo i Turska trebaju postati punopravne članice COSAP-a.

Usvojena je i zajednička izjava čiji sadržaj možete pročitati ovdje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću