MENI
15.3.2013

Održan 2. sastanak predsjednikâ komisija/odbora za vanjske poslove/politiku parlamenata Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održan je 2. sastanak predsjednikâ komisija/odbora za vanjske poslove/politiku parlamenata Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na kojem su razmjenjena mišljenja o izgradnji modela njihove buduće saradnje, kao i definiranju područja o kojima će se razgovarati na narednim sastancima.

Učesnici su razgovarali o zaključcima sa Inicijalnog sastanka predsjednikâ vanjskopolitičkih odbora Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji je održan u Zagrebu 18. i 19. oktobra 2012., Informaciji o aktivnostima Igmanske inicijative, te modelima daljeg rada koordinacionih sastanaka vanjskopolitičkih komisija/odbora ove četiri zemlje.

S aktivnostima Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Strategijom razvoja zemalja jugoistočne Evrope 2020. godine prisutne su upoznali predstavnici RCC-a, Jelica Minić i Sanjin Arifagić, a predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Mirza Kušljugić prezentirao je inicijativu „Energetske politike – uloga parlamenata“.

Također, tokom sastanka ambasador Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Bo William Hedberg se obratio na temu „Model parlamentarne saradnje u energetskom sektoru u zemljama Nordijskog Vijeća“, a nerezidentni ambasador Finske u BiH, NJ.E. Pekka Metso na temu „Iskustva Finske u korištenju čiste energije“.
Na sastanku je prezentirana i studija „Zaglavljeni u prošlosti – energija, životna sredina i siromaštvo u Srbiji i Crnoj Gori“.

Učesnici su na kraju sastanka usvojili zaključke u kojima su sažete današnje diskusije i dogovoreni su dalji koraci u vezi odražavanja narednog sastanka.

Inače, današnjem skupu su prisustvovali i ambasadori Republike Hrvatske u BiH, NJ.E. Tonči Staničić i Crne Gore, Nj.E. Dragan Đurović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću