MENI
8.3.2013.

Састанак предсједавајућег Представничког дома др Боже Љубића са делегацијом ЦИК-а БиХ


"Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ др Божо Љубић примио је делегацију Централне изборне комисије БиХ коју је предводио предсједник Бранко Петрић а с њим су били и чланови Комисије Стјепан Микић и Суад Арнаутовић.

Током разговора делегација Централне изборне комисије БиХ је изразила очекивања да ће др Љубић упознати чланове Колегијума Представничког дома с неким отвореним питањима из надлежности ЦИК БиХ. Изражено је незадовољство Централне изборне комисије БиХ с праксом да се врше измјене и допуне Изборног закона БиХ без консултација са ЦИК БиХ, као независним тијелом чије овласти проистичу из надлежности ПСБиХ, како је то прописано чланом 2.9 Изборног закона БиХ.

Указано је на недавно усвајање Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се уводе норме о заступљености полова у изборним комисијама и бирачким одборима као и на кандидатским листама. Утврђена рјешења могу довести до практичне непроведивости закона. С тим у вези на састанку је закључено да ће Централна изборна комисија БиХ након ступања на снагу измијењеног и допуњеног Изборног закона БиХ упутити ПСБиХ захтјев за аутентично тумачење наведених норми.

Чланови ЦИК БиХ су др Љубића подсјетили на одлуке Уставног суда БиХ у предметима У-9/09 и У-4/11 које су ставиле ван снаге поједине одредбе члана 19.2 и члана 19.4 Изборног закона БиХ, односно члана 9.3 и члана 20.13 Изборног закона БиХ. Овим одлукама Уставни суд БиХ налаже доношење измјена Изборног закона БиХ, и док се оне не изврше практично је немогуће организовати и провести Опште изборе 2014. године, као и редовне изборе у Граду Мостару.

На састанку је указано и на чињеницу суспензије одлука ЦИКБиХ од стране Високог представника међународне заједнице у БиХ, а које су се односиле на формирање Дома народа Парламента ФБиХ и избора предсједника и потпредсједника ФБиХ, а у свјетлу изостанка процедуре прописане у члану 2.9 став (1) тачке 9. и 10. Изборног закона БиХ. Понављање оваквог преседана могло би довести до потпуне правне несигурности учесника изборног процеса у Босни и Херцеговини и грубог нарушавања начела владавине права у БиХ како је то утврђено чланом I тачка 2. Устава БиХ.

Имајући у виду комплексност питања о којима је било ријечи, др Љубић је предложио да се ова питања уграде у Извјештај о проведби закона из надлежности ЦИК БиХ у 2012. години, који ће ПСБиХ бити достављен најкасније до краја марта ове године.", саопштено је из Кабинета предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Боже Љубића. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу