MENI
16.2.2022.

Tiskan novi broj „Parlamenta“ za razdoblje listopad - prosinac 2021. godine

U novom tiskanom izdanju „Parlamenta“ za razdoblje listopad - prosinac 2021. godine opširno se izvještava o sastankuvodstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD i specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Kako piše „Parlament“, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Gabriel Escobar upoznao je tijekom sastanka predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića, zamjenike predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojšu Radmanovića i Borjanu Krišto, zamjenike predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikolu Špirića i Bakira Izetbegovića, te predsjedateljicu Kluba izaslanika hrvatskog naroda Lidiju Bradaru, koja je sastanku nazočila u ime predsjedatelja Doma naroda dr. Dragana Čovića, o ključnim stavovima institucija SAD u svezi s aktualnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

„Parlament“ prenosi i osnovne akcente sa sastanka članova kolegija obaju domova PSBiH sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, koji je boravio u višednevnom radnom posjetu našoj zemlji. Kako piše bilten, predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i izaslanica u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, koja je u radu sastanka nazočila u ime predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića, razgovarili su sa visokim gostom o aktualnoj političkoj krizi u BiH, trenutnoj blokadi rada državnih institucija, te o daljnjem kretanju BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Tiskani bilten PSBiH opširno piše i o sastanku članova kolegija obaju domova PSBiH sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Glavne teme ovog sastanka, kako piše bilten, bile su institucionalna i društvena kriza u državi, te reforma Izbornog zakona BiH.

Bilten prenosi i to da su, u okviru žive diplomatske aktivnosti u ovom razdoblju, članovi vodstva domova PSBiH, parlamentarnih povjerenstava, kao i drugih radnih tijela PSBiH, razgovarali i sa ravnateljem Direkcije za ljudska prava Vijeća Europe Christopheom Poirelom, glavnom tajnicom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Helgom Mariom Schmid, specijalnim izvjestiteljem Ujedinjenih nacija (UN) za promidžbu istine, pravde, reparacije i jamstva neponavljanja zločina Fabianom Salvioliem, veleposlanicima i predstavnicima zemalja članica Quinte, zastupnicima iz Europskog parlementa, predsjedateljem Vojnog komiteta Europske unije (EU) generalom Claudiom Grazianom, državnim ministrom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michaelom Rothom i zastupnikom u njemačkom Bundestagu Adisom Ahmetovićem, te izaslanstvom Sejma Republike Poljske koju je predvodio vice maršal Sejma Ryszard Terlecki.

Opširno se izvještava i o sudjelovanju predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića na 20. Parlamentarno – sigurnosnom forumu u Vašingtonu, kao i na Nacionalnom danu Bosne i Hercegovine koji organiziran u okviru EXPO 2020 u Dubaiju.

Novi broj „Parlamenta“ za razdoblje listopad - prosinac 2021. godine donosi i detaljna izvješća sa sjednica obaju domova PSBiH, kao i sa sjednica radnih tijela PSBiH. (kraj)

 

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću