MENI
1.2.2013

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija „Javne konsultacije i osposobljavanje građana“


„Javne konsultacije su ključni aspekt zakonodavnog procesa u mnogim zemljama budući da nacrti zakona prije slanja u parlamentarnu proceduru mogu biti prezentirani različitim interesnim grupama kako bi dale svoje mišljenje, što parlamentima kasnije olakšava donošenje odluka“, između ostalog je rečeno na konferenciji „Javne konsultacije i osposobljavanje građana“ koja je u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i u saradnji sa Ustavnopravnom komisijom Doma naroda PSBiH i uz podršku Vlade Švicarske Konfederacije, održana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Konferencija, čiji se rad odvijao kroz radionice „Osposobljavanje građana kao instrument jačanja legitimiteta i integriranja različitosti“ i „Procedura javnih konsultacija kao instrument povećanja legitimiteta i djelotvornosti zakonodavnog procesa“, okupila je članove oba doma PSBiH, predstavnike Ministarstva pravde BiH, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakonodavno-pravnih komisija, kantonalnih vlada i druge.

Dok je prva radionica, za koju je uvodno izlaganje podnio poslanik u Parlamentu Švicarske i član PS Vijeća Evrope, Andreas Groos bila usmjerena na pitanje kako Ustavni okvir može dati aktivniju ulogu građanima u procesu javnih konsultacija, druga radionica, za koju je izlagač bio švicarski pravnik, dr. Jeremias Blaser, se bavila pitanjem javnih konsultacija. U ovom dijelu konferencije je rečeno da mišljenja ključnih aktera o različitim zakonskim prijedlozima omogućavaju lakše provođenje zakona, budući da su oni već konsultovani i pripremljeni na promjene u zakonodavstvu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću