MENI
18.11.2022

Delegacija PSBiH učestvovat će na 68. godišnjem zasjedanju PSNATO-a u Madridu

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Obren Petrović učestvovat će na 68. godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje će se od 18. do 21. novembra održati u glavnom gradu Kraljevine Španije Madridu.

Kako je najavljeno, tokom zasjedanja PSNATO-a u Madridu bit će razmotrene brojne aktuelne globalne i regionalne teme, među kojima će se naći i izvještaj na temu „Zapadni Balkan – rat Rusije protiv Ukrajine i dugoročni izazovi regiona“.

Prema najavama, parlamentarci bi u Madridu trebalo da raspravljaju i o političkom i sigurnosnom prilagođavanju NATO-a kao odgovoru na rat Rusije protiv Ukrajine, kao i da razmotre novi Strateški koncept NATO-a.

Tokom zasjedanja razgovarat će se i o aktuelnom razvoju događaja u Afganistanu, izazovima i posljedicama migracija, kao i o odgovoru NATO-a na na terorističke napade.

Očekuje se da će se učesnicima 68. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a obratiti generalni sekretar NATO-a Jens Stolterberg, predsjedavajući PSNATO-a Gerald E. Connolly, premijer Španije Pedro Sanchez, te, putem video – linka, predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću