MENI
21.11.2022.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Никола Ловриновић и Обрен Петровић учествују на 68. годишњем засједању ПСНАТО-а у Мадриду

Замјеник предсједавајућег Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Никола Ловриновић и члан Делегације Обрен Петровић учествују на 68. годишњем засједању ПСНАТО-а, које се одржава у Мадриду, уз учешће око 270 посланика из 30 земаља чланица НАТО-а и око 100 посланика из 25 партнерских земаља и међународних организација.

Ловриновић и Петровић првог и другог дана засједања учествовали су у раду Комитета за економију и безбједност ПСНАТО-а, на којем је извјестилац тог Комитета Mihail Ščerba  презентовао Извјештај : “Западни Балкан: Рат Русије против Украјине и дуготрајни изазови региона”.

Замјеник предсједавајућег Делегације ПСБиХ Никола Ловриновић у свом излагању нагласио је да неки детаљи из Извјештаја не приказују стање у Босни  и Херцеговини довољно објективно јер су, како је рекао, у међувремену одржани Општи избори, високи представник у БиХ извршио је промјене Изборног закона БиХ, дефинисани су услови Европске уније (ЕУ) за могући статус кандидата за чланство у ЕУ, а усвојен је и Програм реформи за 2021. и 2022. годину, као политички и правни оквир за сарадњу БиХ и НАТО-а.

С тим у вези, Ловриновић је уложио пет амандмана на текст Извјештаја, од којих је један прихваћен, а односи се на констатацију о “видљивим етничким подјелама”, с чим се Ловриновић није сложио. Ловриновић је рекао да етничке заједнице у БиХ могу имати неспоразуме и различита виђења о функционисању заједничке државе, те упозорио да држава не може бити изнад њих, него израз њихове политичке воље.  

Кључне теме о којима се у Мадриду расправљало јесу одлуке са Самита НАТО-а, њихова усклађеност са Новим стратешким концептом НАТО-а, те питање њихове операционализације и провођења. Разговарало се и о пружању подршке Украјини, као и суочавању са пријетњом Русије.

На дневном реду засједања били су и извјештаји на теме: „Лекције научене из ангажовања НАТО-а у Авганистану"; „НАТО партнерство и будућност политике отворених врата, укључујући приступање Финске и Шведске"; „Изазови стабилности на Западном Балкану", „Блиски исток и сјеверна Африка"; „Растући стратешки значај Азије и Индо-Пацифика"; „Стална пријетња тероризма"; „Улога и допринос жена миру и безбједности"; „Сајбер безбједност и одбрана"; „Безбједносни утицај климатских промјена"; „Стратешки изазови трговине и корупције", као и „Будућност ратовања".

У раду 68. годишњег засједања ПСНАТО-а, заједно са Делегацијом ПСБиХ,  учествују и амбасадорка Босне и Херцеговине у Краљевини Шпанији Данка Савић и шеф Мисије Босне и Херцеговине при НАТО-у, амбасадор Митар Кујунџић. (крај)

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу