MENI
26.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara razgovarao s ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara susreo se s ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom.  Sagovornici su razgovarali o ulozi parlamenta kao ključne institucije demokratskog društva u procesu euroatlantskih integracija te načinima unapređenja parlamentarne saradnje između dvije prijateljske zemlje, osobito u svijetlu činjenice da BiH može puno naučiti od iskustava Rumunije u integracijskim procesima koje je uspješno okončala.

Pozitivno je ocijenjena činjenica da su evropske integracije najveći kohezivni faktor svih politika u BIH koji nudi najveći potencijal za nužne pozitivne promjene i prilagodbe BiH. U tom smislu poseban naglasak je stavljen na aktuelne izazove interne konsolidacije i usklađivanja bh. legislativnog okvira s Acquis na temelju Programa integrisanja, koji je trenutno u izradi, te prioriteta komuniciranih u mišljenjima Evropske komisije. Istaknut je značaj unapređenja interparlamentarne saradnje, efikasnosti i nezavisnosti institucija u ispunjavanju integracijskih obaveza u tom procesu.

Posebno značajnom je ocijenjena historijska dinamika uspostave vlasti na državnom nivou, okupljene oko čvrstih programskih principa i politika u čijem središtu je evropska perspektiva BiH i opći interes svih njezinih stanovnika. Nova vlast ima jedinstvenu priliku osnažiti povjerenje između konstitutivnih naroda BiH i ojačati autoritet njezinih institucija, što je ključno za političku i privrednu stabilnost. U tom smislu ključno je ubrzati ispunjenje prioritetnih reformi kroz bolju koordinaciju i brže odlučivanje u intenzivnoj saradnji s relevantnim institucijama i tijelima Evropske unije, osobito Evropskim parlamentom te bilateralno s prijateljskim zemljama poput Rumunijee, s kojima BiH dijeli zajedničku historiju i snažne prijateljske veze." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću