MENI
30.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović održao sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

“Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao radni sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Sastanak, kojemu su prisustvovali i saradnici iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, bio je usredotočen na teme evropskog puta Bosne i Hercegovine, prenošenja iskustva Republike Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i na teme bilateralnih odnosa i aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini i regiji.

Dr. Čović je tom prilikom istaknuo pozitivne iskorake u uspostavi vlasti, naglašavajući ovaj korak važnim za stabilizaciju unutarnjih prilika i dalje napredovanje po pitanju unutarnjih i vanjskopolitičkih prioriteta. U svjetlu postizanja kandidacijskog statusa BiH, istaknuo je očekivanje kako će nosioci vlasti iskoristiti postojeći zamah za hitnu i efikasnu implementaciju reformi koje predstoje na evropskom putu.

U tom svjetlu, naročito je istaknuo predstojeće razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim ustavnim izmjenama kako bi se u potpunosti zaštitila kolektivna i individualna prava te obustavila praksa preglasavanja na svim nivoima.

Tokom govora o daljem ojačavanju saradnje, istaknuto je kako će Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska nastaviti saradnju u brojnim područjima, a naročito u području prenošenja znanja i iskustava u pogledu pristupnog procesa za članstvo u EU.

Na kraju, dr. Čović izrazio je zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja svojim radom i zalaganjem pomaže rast, razvoj i stabilizaciju evropske Bosne i Hercegovine.” (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću