MENI
23.1.2013

Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz predstavila Nacrt rezolucije „Industrijsko naslijeđe u Evropi“




Na današnjem sastanku Komiteta za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Vijeća Evrope (VE) članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz predstavila je Nacrt rezolucije “Industrijsko nasljeđe u Evropi“ koju je Komitet jednoglasno usvojio. Ovo je posljednji korak prije usvajanja izvještaja i rezolucije pred Stalnim komitetom Vijeća Evrope koje je previđene za mart ove godine.

Sastanku Komiteta prisustvovao je i ambasador u Stalnoj misiji BiH pri VE gospodin Almir Šahović. Najavio je aktivnosti koje bi u toku godine mogle pratiti usvajanje prvog izvještaja izvjestioca iz BiH, organizaciju izložbe o industrijskom nasljeđu u saradnji sa ambasadorima svih zemalja članica Vijeća Evrope.

Poslanica Ismeta Dervoz je učestvovala i u radu mreže parlamentaraca „Žene oslobođene nasilja“. U saradnji sa Komitetom za migracije, izbjeglice i raseljena lica VE i UN Visokim komesarom za izbjeglice, parlamentarci su, uz učešće pravosudnih, policijskih eksperata te svjedočenje žrtava razgovarali o problemu žena izbjeglica i svim mogućnostima zaštite i ostvarivanja prava koje pruža Istanbulska konvencija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću