MENI
17.1.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Velike Britanije




"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić primio je danas ambasadora Velike Britanije gosp. Nigel Caseya na njegov zahtjev.
Ambasador Casey je prenio stajalište svoje vlade u vezi odnosa i budućnosti Velike Britanije u Evropskoj uniji, izrazivši čvrsto uvjerenje da i Bosna i Hercegovina treba imati svoje mjesto u toj zajednici država. On je izrazio nadu da će vlasti BiH ispuniti preostala dva uvjeta kako bi mogla podnijeti aplikaciju za status kandidata i da bi bilo vrlo dobro ako bi to mogla ispuniti još tokom ovoga proljeća kako bi ove i slijedeće godine ponovno bila u fokusu zanimanja Evropske unije. On je izrazio razumijevanje i za sadašnji prioritet koji je postavljen, a to je rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH.

Dr. Ljubić se složio da je da je dobivanje statusa kandidata za BiH iznimno važno, posebno za postizanje evropskih standarda koji će praktički približavati BiH EU, te zamolio Veliku Britaniju za još aktivniji medijatorski pristup kako bi BiH što brže učinila neophodne korake.

Dr. Ljubić je prenio svoja stajališta te informirao sagovornika o potezima koje nova parlamentarna većina poduzima u Federaciji BiH kako bi bila izvršena rekonstrukcija vlasti, naglasivši još jednom da je nužnost uskladiti parlamentarnu većinu s izvršnom vlašću. On je dodao da očekuje od svih akrtera da se ponašaju odgovorno i da ne opstruiraju ovaj proces koji je u interesu građana i države BiH.", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Bože Ljubića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću